23948sdkhjf

Meda köper astmabolag

Förvärvar amerikanska Acton för 890 miljoner kronor.
Meda köper det amerikanska utvecklingsbolaget Acton Pharmaceuticals inkluderande den patentskyddade produkten Aerospan, en inhalator för behandling av astma.

Aerospan är den enda produkten med inbyggd spacer som är registrerad på den amerikanska marknaden. Medas ambition är att nå en försäljning på minst två miljarder kronor inom fem år.

Köpeskillingen för Acton uppgår till 135 miljoner dollar, motsvarande 890 miljoner kronor. Därutöver tillkommer en milstolpebetalningar på 10 miljoner dollar och royaltybaserade milstolpar. Befintliga kreditfaciliteter kommer att finansiera förvärvet.

Förvärvet förväntas slutföras under fjärde kvartalet förutsatt att sedvanliga villkor uppfylls och att den amerikanska konkurrensmyndigheten ger sittgodkännande.

- Förvärvet av Acton är en unik möjlighet att få tillgång till en nyregistrerad produkt på den amerikanska marknaden. Aerospan är inom Medas främsta område Astma/Allergi och är baserad på ny teknologi. Tillsammans med Dymista får vi en tydlig profil inom vårt mest prioriterade område vilket ger viktiga synergifördelar inom marknadsföringen. Aerospan kommer att kunna börja säljas på

den amerikanska marknaden redan i början av nästa år och senare på andrastora marknader, säger Medas vd Anders Lönner i en skriftlig kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093