23948sdkhjf

Nya tag med pausat cancerprojekt

Astrazeneca rekryterar första patienten och rullar i gång fas III-studie med läkemedelskandidat mot äggstockscancer som tidigare stoppats i fas II.
I december 2011 drog Astrazeneca i handbromsen för utvecklingsprojektet olaparib, som utvecklas som behandling av äggstockscancer. Projektet befann sig då i klinisk fas II och stoppades efter att bolaget inte sett önskad effekt i överlevnad vid genomgång av interimresultaten. Nu får läkemedelsprojektet nytt liv och ett fas III-program påbörjas.

I fas III-studien ska preparatet utvärderas på patienter som diagnostiserats med BRCA-muterad äggstockscancer. Detta efter att en analys av en subgrupp med patienter från fas II-studien visat att behandlingen slagit bättre på just den formen av äggstocksccancer. Nu har den första patienten rekryterats till fas III-programmet.

- Detta är en viktig milstolpe för olaparib, och ytterligare ett bevis på Astrazenecas åtagande att investera i särskiljande forskning inom våra centrala terapiområden, särskilt där de medicinska behoven är stora. Vi anser att olaparib har verklig potential att markant förbättra behandlingen för denna grupp av patienter som för närvarande har begränsade alternativ, och för att bli nästa viktiga produkt i vår växande onkologiportfölj, säger Antoine Yver, chef över onkologi på Astrazenecas globala läkemedelsutvecklingsenhet.



Fas III-programmet
består av två studier, Solo 1 och Solo 2, i vilken den första studien inkluderar nyinsjukna patienter och den andra inkluderar patienter som fått återfall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079