23948sdkhjf

Karo Bio cashar in

Får första milstolpeersättningen från samarbetet med Pfizer.
Forskningsbolaget Karo Bio får den första milstolpeersättningen från samarbetsavtalet med Pfizer. Bolagen inledde ett samarbete i mellandagarna 2011, ett miljardavtal som kom som en sen julklapp för aktieägarna, och nu rasslar det till i kassan på forskningsbolaget.

Milstolpeersättningen kommer till följd av att bolaget nått ett delmål i utvecklingen av det gemensamma läkemedelsprojektet RORgamma, inom vilket nya behandlingar av autoimmuna sjukdomar utvecklas. Vad det är för delmål och hur stor ersättningen är kan bolagen i dagsläget inte ge några detaljer kring, men Per Bengtsson, vd på Karo Bio, påpekar att ersättningen innebär en markant förstärkning av forskningbolagets kassa.

- Ersättningen innebär att vi blir mer finansiellt stabila, säger han.

Men ungefär hur stor summan är går att skatta utifrån bolagets senaste halvårsrapport. I rapporten skriver Karo Bio att avtalet förväntas ge bolaget ersättningar på omkring 5-7 miljoner dollar, motsvarande 33-46 miljoner svenska kronor under 2013 och av dessa har redan 2,5 miljoner dollar, motsvarande 16,5 miljoner svenska kronor, betalats ut i form av ersättningar för forskningskostnaderna, något som avtalats i samarbetsavtalet.

Några detaljer kring delmålet går dock inte att utläsa från rapporten men Per Bengtsson berättar att det är ett prekliniskt forskningsmål som uppnåtts.

- Samarbetet handlar om att ta fram läkemedelsmolekyler och det är där vi nu lyckats nå ett viktigt mål.

Nyheten fick Karo Bios aktie att lyfta på börsen. I skrivande stund har aktievärdet stigit med 21,88 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063