23948sdkhjf

Chrontech ger sig på hepatit D

Lämnar in patentansökan i USA för nytt forskningsprojekt.
Innan sommaren sålde forskningsbolaget Chrontech Pharma sin hepatit-teknik inom hepatit B och C till en handfull av bolagets tidigare storägare. Vid försäljningen behöll de sin egenutvecklade injektionsnålteknik samtidigt som de ruvade på ett tidigt bioteknikprojekt mot hepatit D. Nu satsar Chrontech Pharma åter på forskningen och lämnar in en patentansökan i USA för sin behandling av infektioner orsakade av hepatit D, en virusinfektion som kan uppstå i samband med hepatit B-infektion.

- Efter att vi sålde hepatit B och C-projekten kände vi att hepatit D-indikationen var bättre lämpad för ett mindre forskningsbolag som Chrontech Pharma är, säger Anders Vahlne, vd på Chrontech Pharma.

Anledningen till att bolaget ansöker om patentskydd i USA har enligt Anders Vahlne två orsaker.

- Vi börjar alltid i USA. Dels är de amerikanska patentbyråerna mycket vassare dels är den amerikanska marknaden större, säger han.

Får bolaget patentskydd gäller det globalt under ett år och därefter kan bolaget komma att skydda sina immateriella tillgångar även i andra länder, och det är därför Anders Vahlne är mån om att inleda patentarbetet i USA.

Hepatit D-projektet är fortfarande på laboratoriestadie men planen är att driva projektet vidare fram till klinik. Men tills det att projektet går in i klinik är det ett tag kvar.

- Vi räknar med att inom ett år ha en färdig kandidat att ta vidare till toxikologistudier, säger Anders Vahlne.

Hur går det med injektionsnålen?

- Nålen utvecklas vidare. Efter avtalet med det irländska bolaget får vi nu betalt för att driva nålen fram till industriell utveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079