23948sdkhjf

Amgens köp av Onyx ger fler kliniska prövningar i Sverige

Amerikanska Amgens förvärv av landskollegan Onyx kan ses som en vanlig storfusion på andra sidan Atlanten. Men affären ger ringar på vattnet och för Sverigekontoret väntar expansion.
I slutet av augusti köpte Kalifornienbaserade Amgen upp biotech-bolaget Onyx Pharmaceuticals med säte i San Fransisco i Kalifornien. Än är det ett par pusselbitar kvar som ska på plats innan köpet kan betraktas som genomfört, men reaktionerna på Amgens svenska kontor har inte låtit vänta på sig.

- Som Amgenanställd är jag positiv till förvärvet. Det är ett passande bolag med en stark portfölj, säger Anders Göransson, Sverige-chef på Amgen.

På Sverigekontoret i Solna arbetar i dag cirka 100 personer, varav drygt hälften med forskning och utveckling. Kontoret leder också Amgens verksamheter i övriga Norden och Baltikum.

Anders Göransson berättar att regionen har en stark position i Amgens globala forsknings- och utvecklingsenhet och har varit inblandad i den kliniska utvecklingen av alla Amgens nu registrerade läkemedel. Att Amgens portfölj nu utvidgas till att även innefatta Onyx pipeline innebär sannolikt att fler kliniska prövningar kommer att drivas av Sverigekontoret.

- Det kan så klart innebära att Onyx studier flyttar hit, säger Anders Göransson.

Också på marknadssidan väntas expansion. Onyx har i dagsläget bara produkter på den amerikanska marknaden, där den senaste produkten mot multipelt mye-lom nyss lanserades. Bolaget har också samarbeten om andra läkemedel som marknadsförs av Pfizer och Bayer i Europa.

- Nu ska de satsa för att få ut läkemedlet mot multipelt myelom också på den europeiska marknaden om ett par år, och då kommer vi här i Sverige att bli inblandade, säger Anders Göransson.

Amgen utvecklar läkemedel inom områden som onkologi, hematologi, nefrologi, kardiovaskulära sjukdomar samt osteoporos. Med Onyx portfölj, som innehåller kliniska projekt inom flera olika cancersjukdomar, förstärker Amgen sin portfölj inom onkologi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047