23948sdkhjf

ESS rustar inför tuffa förhandlingar

Flera partnerländer tvekar inför betalningen av ESS. Då lämnar chefsförhandlaren Lars Anell över förhandlandet till tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg.
Storbygget och forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, har fått en ny chefsförhandlare som ska ro partneravtalen i hamn. Enligt uppgift till Sydsvenskan ska flera av storsatsningens totalt arton partnerländer ha börjat tveka när nu signeringen av finanseringsavtalen börjat närma sig. Som nytt verktyg har ESS-lendingen därför plockat fram tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg att leda förhandlingarna.

- Mitt viktigaste uppdrag blir att försöka se till att alla länder lever upp till det de har lovat. Det är ju ekonomisk kris i Europa och det har gjort att en del försöker komma ifrån en del av sina åtaganden. Nu gäller det att se till att alla ställer upp, säger Lars Leijonborg till Sydsvenskan.

Life Science Sweden har tidigare skrivit om att ESS, precis som grannbyggnaden Max IV , dragits med en del ekonomiska frågetecken. Trots att 18 länder har sagt att de vill vara med i samarbetet har få skrivit avtal om det. ESS, eller European Spallation Source, ska bli ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator och beräknas kosta 1,8 miljarder euro. Av den summan ska Sverige stå för 35 procent av konstruktionskostnaderna, och staten står för majoriteten av dessa genom Vetenskapsrådet.

Lars Leijonborg är vald av regeringen och efterträder Lars Anell som är ordförande i Vetenskapsrådet. Till Sydsvenskan säger han att förhandlingarna var svåra att få till parallellt med sina andra åtaganden och att han nu lämnat jobbet som chefsförhandlare bakom sig.

- Att stå till förfogande i stort sett varje dag och resa ut till olika länder i Europa går inte att förena med mina andra uppdrag. Vi började väldigt intensivt och hade hoppats att det skulle gå att slutföra det något snabbare. Nu tar det längre tid och då klarar inte jag det, säger han till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078