23948sdkhjf

De många berättelserna fortsätter

Hur svarar du på frågan hur life science-branschen mår undrar Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Heath.
Hur mår life science-branschen? Hur många gånger har jag inte fått den frågan, från folk i branschen och från nyfikna andra. Och svaret har varierat, och nästan varje gång har jag efteråt varit frustrerad, för svaret lyckas aldrig bli heltäckande. Antingen berättar jag historien om en bransch som inte har några pengar, som kämpar med tuffa regelverk och som saknar entreprenörer. Eller så berättar jag om de coola projekten. Om stamcellsforskningen som lett till att vi i framtiden kommer kunna skriva ut organ i 3D-skrivare. Om den envetna forskningen som bit för bit skapar nya behandlingar mot ALS, diabetes, Alzheimers och så vidare. Sen finns det politiska svaret, det som berättar om hur de olika departementen inte vet vad det andra gör. Där det satsas på forskning i ena änden men skärs i budgeten som ska betala för innovationerna i den andra. Och så vidare.

Allt är sant på sitt sätt. Utmaningen är att lyckas ha alla de olika berättelserna i huvudet samtidigt. För den som ignorerar problemen kommer inte vidare, och den som glömmer att se den viktiga potentialen och slutmålet tappar energin och entusiasmen.

På Life Science Sweden (och innan dess Biotech Sweden) har den här balansgången blivit en allt viktigare uppgift. Vi vill hitta skiten så den kan rensas ut, vi vill fascineras av forskningen och vi vill driva de samhälleliga förutsättningarna åt rätt håll. Ibland resulterar det i arga mejl och samtal, oftare i uppmuntrande tillrop. Det är uppenbart att ni är många som, liksom vi, brinner för att den här branschen ska hitta sin väg in i framtiden.

Life Science Sweden får från och med nästa vecka en ny hemmahamn på Mentor Online och i samband med det lämnar jag med varm hand över chefredaktörskapet till Ingrid Helander som i dag är nyhetsredaktör här på redaktionen. De många berättelserna fortsätter!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078