23948sdkhjf

USA rustar mot bioterror

Ger forskningsbolaget Moderna Therapeutics stöd för att kunna utveckla behandlingar av infektionssjukdomar.
Det amerikanska forskningsbolaget Moderna Therapeutics har fått 25 miljoner amerikanska dollar, motsvarande omkring 160 miljoner svenska kronor, av den amerikanska staten för att bygga upp ett nationellt försvar mot bioterrorbrott. Bolaget utvecklar en RNA-baserad teknikplattform och får genom finansieringen uppdraget att utveckla antikroppsproducerande läkemedel som ska kunna tackla smittsamma infektionssjukdomar.

- Vi fick detta stora anslag efter en intensiv och strikt vetenskaplig granskning, vilket i sig är ett bevis på våra framsteg och potentialen för messenger-RNA som terapi, säger Moderna Therapeutics vd och grundare Stéphane Bancel i en uttalande som refereras i den amerikanska nättidningen Biospace.

Anslaget finansieras av Defense advanced research projects agency, Darpa, som är en drivande del inom den amerikanska försvarsmakten. Anslaget delas ut under en femårsperiod och ska ta Modernas läkemedelskandidater genom preklinik till klinisk utvecklingsfas. Bidraget ges ut som en del av ett av Darpas satsningar att ta fram nya terapiplattformar som kan säkert och snabbt kan distribueras till den amerikanska befolkningen. Plattformen ska ge ett nästan omedelbart skydd i händelse av ett utbrott eller en attack med biologiska vapen, även i de fall då sjukdomsorsaken ännu inte är känd.

I mars tidigare i år tecknade Moderna Therapeutics avtal om forskningssamarbete med Astrazeneca i vilket företagen ska utveckla RNA-läkemedel för behandling av kardiovaskulära- och metabola sjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08