23948sdkhjf

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2013 till vesikelforskning

Nu står det klart att årets Nobelpris i fysiologi och medicin tilldelas tre forskare som studerar cellens transportvägar.
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tilldelas James Rothman , Randy Schekman och Thomas Südhof för sin forskning på mekanismerna bakom cellens vesiklar, som transporterar information in och ut ur cellen. Förståelsen för hur vesiklarna fungerar har lett till föreståelse för hur olika sjukdomar uppstår och utvecklas.

Göran Hansson, sekreterare i Nobelpriskommittén, presenterade de tre Nobelpristagarna på måndagsförmiddagen och förklarade att forskningsbedriften främst skett på grundforskningsnivå.

- Forskningen har inte lett till några läkemedel, men det har gett upphov till en del diagnostiska metoder, påpekade han.

Forskningen på vesikeltransporter har gett forskarvärlden förståelser kring olika sjukdomar såsom diabetes och sjukdomar relaterade till det centrala nervsystemet samt immunsystemet. Detta eftersom att flera grundläggande funktioner i kroppen är kopplade till att signaler går fram via vesikeltransport.

Amerikanen Randy Schekman får Nobelpriset för sin forskning där han identifierat de gener som reglerar vesikeltransporten. Amerikanen James Rothman gjorde upptäckten att vesiklarna överförde informationen genom att i en blixtlåsliknande mekanism gå samman med mottagarcellens membran. Tysken Thomas Südhof fastslog hur frisättningen av vesikelns information sköttes via signaler. Tillsammans har forskarna lagt de olika pusselbitar som beskriver hur transportkedjan fungerar och vilka mekanismer som är inblandade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063