23948sdkhjf

Prins Daniel sponsrar hjärt-kärlforskning

Delar ut sex miljoner kronor i forskningsanslag till forskning om tarmflorans betydelse för kardiovaskulära sjukdomar.
Göteborgsprofessorn Fredrik Bäckhed, professor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, tilldelas sex miljoner kronor i årets utgåva av Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare. Priset är en del av Hjärt-Lungfondens anslagsutdelning och riktar sig till yngre forskare. Prissumman kommer att fördelas under en tidsperiod på tre år och ska finansiera Fredrik Bäckheds fortsatta forskning på tarmflorans betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar.

- Det här är ett erkännande från Hjärt-Lungfonden som betyder oerhört mycket för forskningen. Pengarna kommer att ge mig och min forskargrupp unika möjligheter att satsa helhjärtat på att undersöka kopplingen mellan tarmfloran och hjärt-kärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed, i ett pressmeddelande.

Fredrik Bäckhed studerar bakteriefloran i tarmen hos patienter med åderförfettning. I sin fortsatta forskning kommer han och hans forskargrupp att undersöka vilka av tarmbakteriernas mekanismer som påverkar sjukdomsutvecklingen samt vilka bakterier som kan identifieras som riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Mottagaren väljs ut av Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

- Fredrik Bäckheds forskning är mycket spännande och kan få stor betydelse för att minska antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdom. Om han lyckas identifiera bakterier som påverkar människors sjukdom kan det leda till helt nya behandlingar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081