23948sdkhjf

Kassaklirr för Active Biotech

Forskningsbolaget kammar hem delmålsbetalning på 104 miljoner kronor.
Lundabolaget Active Biotech får tolv miljoner euro, motsvarande 104 miljoner svenska kronor, i delmålsbetalning från samarbetspartnern Ipsen. Bolagen utvecklar läkemedelskandidaten tasquinimod mot bland annat prostatacancer, som inom indikationen har nått klinisk utvecklingsfas III. Utbetalningen har inte triggats av någon klinisk händelse, förklarar bolagets finanschef Hans Kolam, utan sker inom ramen för avtalet där Ipsen ska stå för utvecklingkostnaderna.

- När vi tecknade avtalet med Ipsen fick vi en up front-betalning och satte upp vissa kliniska delmål som föll ut när hälften av patienterna och sedan samtliga patienter hade rekryterats till studien. Men vi satte också upp punkter för utbetalning för att få finansiering till att slutföra studien och detta är en sådan, säger han.

Fas III-studien, som totalt inkluderar 1 250 patienter med prostatacancer från 40 länder, är fullrekryterad och samtliga patienter har behandlats med tasquinimod. Nu utvärderas patienterna successivt och resultat väntas någongång under nästa år.

- Vi har inte satt några mer exakta datum än att studien avblindas under 2014, säger Hans Kolam.

Tasquinimod är en substans som visat sig hämma tillväxt av blodkärl i tumörer och på så vis strypa näringstillförseln till tumörerna. Preparatet har också visat sig modulera tumörens förmåga att blockera immunförsvaret och parallellt med prostatacancerstudien utvärderas därför tasquinimod även mot andra indikationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079