23948sdkhjf

Artrospreparat lyckas i fas I

Medivir presenterar positiva resultat för bolagets läkemedelskandidat MIV-711, för behandling av benrelaterade sjukdomar.
Fas I-programmet med Medivirs cathepsin K-hämmare har avslutats. Programmet, som inkluderat två studier, visar positiva resultat.

Läkemedelsprojektet togs in i klinisk utvecklingsfas i maj 2012 och har därefter utvärderats i en klinisk fas Ia-studie och en fas 1b-studie. Det är den senare studien som nu levererar positiva resultat i en studie där substansens tolerabilitet och säkerhet utvärderades samt effekten på utsatta biomarkörer. Studien, som var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad, inkluderade 27 friska försökspersoner. Substansen gavs i doser om 50 milligram, 100 milligram eller 200 milligram en gång om dagen under en behandlingsperiod på sju dagar. Resultaten visar att substansen tolererades väl och uppnådde uppsatta säkerhetsmått. Samtidigt visade studien att substansen gav effekt på utvalda biomarkörer för borsknedbrytning och benresorption.

- De kliniska data som nu har redovisats bekräftar att MIV-711är en säker behandling som tolereras väl i doser som effektivt minskar markörer för nedbrytning av ben och brosk. Ben- och brosknedbrytning spelar en viktig roll vid artros, och på sikt hoppas vi kunna vara med och utveckla en ny behandling för den stora gruppen patienter som lider av smärta och ökad risk för olika former av funktionshinder till följd av ben- och brosknedbrytningen, säger Charlotte Edenius, forsknings- och utvecklingschef på Medivir, i ett pressmeddelande.

MIV-711 en läkemedelskandidat som utvecklas som behandling av artros och andra benrelaterade sjukdomar. Substansen är potent och hämmar selektivt cathepsin K, ett proteasenzym som spelar viktig roll i kroppens normala benomsättning och är en viktigt del i nedbrytningen av kollagen i både ben och brosk. Genom att hämma enzymet hoppas forskarna kunna stoppa sjukdomsutvecklingen inom terapiområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079