23948sdkhjf

Astrazeneca köper cancerbolaget Spirogen

Får genom dotterbolaget Medimmune fem nya forskningsprojekt och en teknikplattform i onkologiportföljen.
Astrazenecas dotterbolag Medimmune köper det amerikanska bioteknikbolaget Spirogen. I köpet förvärvar Medimmune samtliga aktier i Spirogen och betalar en första ersättning på 200 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Därefter har Spirogen rätt till ytterligare 240 miljoner amerikanska dollar, som motsvarar 1,5 miljarder svenska kronor, i olika milstolpeersättningar då bolagen når utsatta mål i utvecklingsarbetet.

Spirogen är ett privatägt bioteknikbolag som utvecklar antikroppskonjugat med målet att hitta nya behandlingar av olika cancerformer. I bolagets projektportfölj finns i dag tre forskningsprojekt och en teknikplattform. Två av forskningsprojekten utvecklas i dag i preklinisk fas, men den längst sprungna kandidaten, SG2000, har nått klinisk utvecklingsfas II.

I samband med förvärvet tecknade Medimmune också samarbetsavtal med ADC Therapeutics, ett företag som Spirogen sedan tidigare har ett licensavtal med. Inom det nya avtalet ska Medimmune och ADC Therapeutics tillsammans utveckla två av ADC Therapeutics prekliniska projekt med antikroppskonjugat.

- Antikroppskonjugat är en ny banbrytande teknik med potential att direkt angripa flera typer av cancertumörer utan att friska celler påverkas. Spirogen och ADC Therapeutics ledande tekniska lösningar kompletterar Medimmunes innovativa möjligheter inom antikroppsteknik och gör det möjligt för oss att öka takten i utvecklingen av antikroppskonjugat för klinisk behandling, säger Dr. Bahija Jallal, MedImmune, i ett pressmeddelande.

Medimmune är den del inom Astrazeneca som utvecklar biologiska läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063