23948sdkhjf

Nej till stiftelseförslag

Lunds universitet säger nej till regeringens förslag om att kunna omvandla ägarformen för lärosäten från statligt ägande till stiftelseform.
Innan sommaren la regeringen fram ett förslag om att inrätta en ny ägarform för svenska lärosäten. Enligt förslaget ska svenska lärosäten från och med sommaren 2014 kunna övergå till att ägas av så kallade högskolestiftelser. Förslaget är ute på remiss och Lunds universitet är en av många berörda verksamheter som lämnar in sitt remissvar.

På fredagen förra veckan hade universitetsstyrelsen möte för att bland annat diskutera stiftelsefrågan. Ett möte som resulterade i att universitetsstyrelsen röstar nej till regeringens förslag med hänvisning till att det inte går att ta ställning till konsekvenserna i förslaget. Bland annat lyfter styrelsen i remissvaret frågor kring ekonomin, den kortsiktiga garantin för stiftelsens förmögenhet, samt studenternas rättsäkerhet och de anställdas anställningsvillkor då arbetsplatsen går från att vara statlig till att bli en stiftelse.

Dessutom skulle enligt förslaget bara vissa lärosäten att kunna omvandlas till högskolestiftelser, något som universitetsstyrelsen på Lunds universitet anser skullle ge upphov till särställning.

Styrelsen skriver i en kommentar efter mötet att:

“Lunds universitet stödjer regeringens strävan i sig – att uppnå ökad handlingsfrihet. Universitetsstyrelsen delar också stora delar av målbilden som beskrivs, men den nu föreslagna vägen är inte lämplig. I stället efterlyses en politisk samsyn och att en parlamentarisk utredning tillsätts med syfte att öka lärosätenas handlingsfrihet.”

På temat handlingsfrihet lyfter universitetsstyrelsen att universitetet under lång tid försökt att öka just möjligheterna att agera på egna villkor. Bland annat vill styrelsen att universitetet själva ska kunna ingå avtal och bidra med resurser till samarbeten med bolag, organisationer och dylikt. Likaså vill styrelsen att Lunds universitet ska kunna köpa och äga egna fastigheter samt att ta emot fastigheter som gåvor eller testamenterade arv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078