23948sdkhjf

Alligator Bioscience köper Atlas Therapeutics

Uhlén säljer Proteinatlas-bolag. "Vi bygger för framtiden" säger Alligator Bioscience vd Sibylle Lenz om det okända antalet cancerprojekt hon köper för 50,4 miljoner kronor.
Det svenska bioteknikbolaget Alligator Bioscience köper upp det svenska forskningsbolaget Atlas Therapeutics. Atlas Therapeutics är ett företag som samlar alla de terapeutiska antikroppar som alstras ur Proteinatlasprojektet under ledning av professor Mathias Uhlén. Forskningsprojektet, som finansierats med en miljard svenska kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är Sveriges största och syftar till att kartlägga samtliga proteiner som finns i människokroppen.

För Alligator Bioscience, som i dag har tre immunoterapiprojekt mot cancer i portföljen, är det svårt att sia om hur många nya projekt förvärvet av Atlas Therapeutics kommer att bidra till. Men att det blir en del är Sibylle Lenz övertygad om.

- Människokroppen består av mängder av olika proteiner, så förvärvet kan innebära oändliga möjligheter, säger hon.

Samtidigt påpekar Sibylle Lenz att bolagets storlek, som för närvarande innebär en personalstyrka på 25-30 anställda, påverkar hur många projekt som kan drivas samtidigt. Även om förvärvet innebär att ytterligare en handfull personer i extra arbetskraft tillkommer till Alligator Biosciences organisation.

Förvärvet sker genom en apportemission till Investors helägda dotterbolag Duba som värderar Atlas Therapeutics till 50,4 miljoner kronor. Genom apportemissionen sker köpet utan att några pengar byter händer och tanken är att Alligator Bioscience ska ta in ytterligare kapital genom kommande nyemissioner. Bolaget kallar nu till en extra bolagsstämma där aktieägarna ska rösta om förvärvet av Atlas Therapeutics och kommande nyemissioner.

50,4 miljoner kronor för oändligt många projekt, är det rimligt?

- I biotech-branschen är det alltid en fråga om risk/vinst-balans. Utvecklingen av nya läkemedel tar väldigt lång tid, kostar mycket pengar och är förknippad med stor risk. Låt säga att att vi har en produkt på marknaden om 10-15 år, då kan affären vara lönsam. 50,4 miljoner kronor är mycket pengar, lyckas vi kan priset anses vara billigt, men det är det inte om vi misslyckas.

Genom affären äger Alligator Bioscience rättigheterna till samtliga terapeutiska antikroppar som kommer ur Proteinatlasprojektet, eller Human Protein Atlas som det officiellt heter. De antikroppar som kan användas i diagnostiska metoder samlas istället i Atlas Antibodies, som är ett separat bolag.

I samband med köpet kliver Mathias Uhlén ombord i Alligator Bioscience styrelse och ansluter till bland annat professor Carl Borrebaeck.

- Vi bygger för framtiden både genom att antalet projekt växer och infrastrukturen utökas med Atlas Therapeutics på Scilifelab. Att vi också knyter till oss de bästa forskarna inom proteinkemi känns extra bra, säger Sibylle Lenz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079