23948sdkhjf

Gyros får ny vd

Det Uppsalabaserade immunoassay-bolaget Gyros nya vd ser fram emot att skala upp verksamheten ytterligare.
Även om han redan har arbetat operativt i bolaget i en månad var det först i onsdag, som det blev offentligt att amerikanen Dan Calvo tar över vd-skapet i immunuassey-bolaget Gyros från Uppsala. Samtidigt som han gör det lämnar Erik Walldén, som varit bolagets vd sedan 2009, posten för att gå i pension. Som nytillträdd vd är Dan Calvos första mål att lära känna bolaget och ta tag i frågor som rör den löpande verksamheten.

- 2013 har varit ett utmanande år och jag kommer att fokusera på att accelerera tillväxten. Sedan har jag en del idéer för framtiden men först och främst vill jag lära känna bolaget och medarbetarna och ta del av den erfarenhet som finns här.

Vad har du för planer på längre sikt?

- Vi kommer att börja arbeta på en strategi för de kommande fyra fem åren som vi ska ha klar i slutet av första kvartalet nästa år och som jag sedan kommer att luta mig mot. Gyros har en exceptionell immunoassaey-plattform och en stor och stabil kundbas med många stora bolag bland kunderna. Nästa steg är att accelerera nuvarande verksamhet och att hitta nya marknader, och nu är rätta läget att göra det.

Vilka nya marknader tänker du på?

- Hittills har Gyros plattform använts i första hand av läkemedelsbolag inom forskning och utveckling av bioterapeutiska läkemedel, men den har en stor potential även inom till exempel sjukvården där den skulle kunna användas vid analys av så kallad companion diagnostics-tester. Det är ett område där jag ser stor potential och möjligheter till tillväxt.

Vad var det som lockade med Gyros?

- Dels var det själva immunoassaeyplattformen, som är en mycket bra produkt, och dels det faktum att det är ett globalt företag med affärer och kontakter internationellt. Det var något jag saknade i mitt förra bolag.

Vad tror du att du kommer du att kunna bidra med i Gyros?

- Jag har många års erfarenhet av arbete med plattformar av olika slag, däribland plattformar för immunoasseys, och jag förstår vilka affärsmodeller som krävs för att lyckas på marknaden. Sedan tycker jag om att arbeta i små globala bolag och få dem att växa. Det är vad jag har gjort i mina tidigare bolag och något jag är bra på, så målet är givetvis att göra det även i Gyros.

Dan Calvo tillträdde som vd för Gyros den 10 september i år. Han har arbetat i mer än 30 år i life science-branschen och kommer närmast från vd-tjänsten på det det amerikanska cancerdiagnostikföretaget Oncimmune, ett dotterbolag till brittiska Oncimmune. Dessförinnan var han vd för två privata bolag, Cellomics och Asay Designs, och har haft ledande positioner på Perkin Elmer och NEN Life Sciences.

Anledningen till att offentliggörandet av den nya tjänsten som vd för Gyros dröjde till den 23 oktober är att Dan Calvo varit delaktig i försäljningen av det amerikanska Oncimmune, en försäljning som nyligen blev klar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062