23948sdkhjf

Levercancer nästa mål

Immunicum doserar första patienten i ny klinisk fas I/II-studie.
Det Göteborgsbaserade forskningsföretaget Immunicum har doserat den första patienten i en klinisk fas I/II-studie där bolagets cancervaccin testas som behandling av levercancer.

I studien ska totalt 12 patienter ingå och syftet är att undersöka effekt och säkerhet vid behandling med vaccinet Intuvax. Effekter i immunologisk respons och förbättrad överlevnad kommer att utvärderas. Studien genomförs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

- Levercancer är en relativt svårbehandlad och aggressiv typ av cancer och det finns i dag inga botande behandlingar för de patienterna vi kommer att inkludera i studien. Med Intuvax hoppas vi kunna erbjuda ett effektivt behandlingsalternativ som dessutom är fritt från allvarliga biverkningar, säger Jamal El-Mosleh, vd på Immunicum, i ett pressmeddelande.

Immunicum utvecklar dendritcellsbaserade cancervaccin som nyttjar avstötningsreaktionen som kan uppstå vid transplantationer. Tanken är att behandlingen ska trigga kroppens immunförsvar genom tillförsel av antigen så att de vita blodkropparna känner igen tumörceller och går till attack. Förhoppningen är att vaccinet ska kunna användas som både behandling av cancer samt att förebygga cancerutveckling. Vaccinet ska också kunna täcka flera olika cancertyper genom att laddas med olika tumörämnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078