23948sdkhjf

Nedåt för svensk FoU

Investeringarna i forskning och utveckling i Sverige tappar fart. Bara två andra länder i Europa har sämre tillväxt inom området.
Tillväxten för svensk forskning och utveckling minskar. Det visar en rapport från EU-kommissionen som har undersökt utvecklingen för investeringar i forskning och utveckling i 33 länder, både EU-länder och länder associerade med EU, mellan åren 2001 och 2011. Under dessa år har Sveriges FoU-investeringar sjunkit från 4,13 procent till 3,37 procent i förhållande till BNP. Detta samtidigt som Sveriges mål att investeringarna i forskning och utveckling ska vara fyra procent av landets BNP år 2020 kvarstår.

Av de 33 länder som ingår i undersökningen är det bara fem andra som har haft samma negativa utveckling som Sverige, och bara två, Kroatien och Luxemburg, visar en sämre FoU-tillväxt.

I rapporten förklaras Sveriges negativa utveckling med att de stora bolagen satsar mindre på forskning och utveckling. Mellan 2001 och 2011 minskade företagens FoU-investeringar från 3,2 procent till 3,34 procent av BNP. Även de små och mellanstora bolagen satsar mindre, mellan åren 2005 och 2009 minskade deras investeringar i FoU med nästan 30 procent. Ytterligare en förklaring till nedgången är enligt EU-kommissionen att allt större andel av investeringarna görs utanför Sveriges gränser.

Kommissionen konstaterar också att Sverige fortfarande har en framstående position inom forskning och utveckling, men att den är hotad.

”Det starka beroendet av ett fåtal stora multinationella bolag, som i ökande takt orienterar sig mot globala innovationssystem, gör positionen sårbar”, skriver EU-kommissionen i rapporten. Samtidigt konstateras att de små och mellanstora bolagen inte växer tillräckligt snabbt.

Men den svaga FoU-tillväxten till trots ligger fortfarande Sverige bra till när det gäller andelen av BNP som läggs på forskning och utveckling. Med sina 3,37 procent av BNP placerar sig Sverige på tredje plats av de 33 länder som ingick i undersökningen. Med 4,40 procent av BNP lägger Israel mest pengar på forskning och utveckling följt av Finland som lägger 3,78 procent av BNP på FoU. De länder som spenderar minst är Cypern och Rumänien som vardera lägger 0,48 procent av BNP på forskning och utveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078