23948sdkhjf

Idenix startar fas II-studie

Testar interferonfri kombination med Medivirs och Janssens simeprevir.
Det amerikanska forskningsbolaget Idenix Pharmaceuticals har inlett en klinisk fas II-studie, med syfte att utvärdera en oral direktverkande antiviral kombinationsbehandling av hepatit C med Medivirs simeprevir, samatasvir och TMC647055 tillsammans med en farmakokinetisk förstärkare.

Idenix läkemedelskandidat samatasvir, eller IDX719 som projektet hette från början, bygger på en NS5A-hämmare som visat antivirala effekter in vitro.

Simeprevir är en substans som tagits fram av Medivir men utvecklas i dag genom ett samarbete mellan Medivir och Janssen. Simeprevir har nu godkänts som kombinationsbehandling tillsammans med interferon och ribavirin i USA, Kanada och Japan. Parallellt pågår dock studier där simeprevir testas i flera olika interferonfria studier.

Anledningen till att bolagen försöker undvika interferon är för att interferonbehandlingar är så pass jobbiga för patienterna att det bara är de allra sjukaste som behandlingen är relevant för. En behandling innebär injektioner en par gånger i veckan av pegylerat interferon i 48 veckor i kombination med ribavirin som tas oralt. Biverkningarna med bland annat influensasymtom, feber, klåda och anemier gör behandlingen än mer obehaglig för patienterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078