23948sdkhjf

Elekta underskattar efterfrågan på Versa HD

Elekta reviderar planen efter oväntad efterfrågan på uppstickare i portföljen.
Elekta har uppenbarligen underskattat efterfrågan på strålterapibolagets senaste linjäraccelerator Versa HD. Det säger bolagets vd Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

- Vi har tydligen underskattat Versa HD och vi måste revidera vår plan. Det är en bra bit över vad vi hade räknat med från början. Det finns en stor potential för Versa HD, kommenterar han.

De amerikanska ersättningsnivåerna gällande strålterapimarknaden för nästa år som fastställdes förra veckan ser inte så dåliga ut som analytiker låtit påskina i sina kommentarer, särskilt för strålkniven Gamma, enligt Tomas Puusepp.

- Tittar man på den totala bilden ser det inte så dåligt ut. Vi ser positivt på det. Jag tror inte analytikerna fullt ut förstått hur det ser ut i slutändan för Gammakniven när man slår samman olika koder, så kallad bundling. Mot den bakgrunden är den totala ersättningen inte särskilt dålig. Den är till och med något bättre än vi väntat oss, säger han.

Tomas Puusepp upprepar tidigare buskap om att man knappast bör vänta sig något förvärv inom den närmaste framtiden, exkluderat distributionssidan.

Vad gäller marknadsutsikterna upprepar han sin syn på lite längre sikt om medelhöga till höga ensiffriga för mogna marknader och tvåsiffriga tillväxttal för omogna marknader.

I Kina, som är Elektas nästa största enskild marknad, har Elektas vd inte märkt någon minskad efterfrågan eller aktivitet mot anledning av korruptionsutredningar som en del läkemedelsbolag råkat ut för.

- Vi har definitivt inte sett någon minskad efterfrågan eller aktivitet på Kina-marknaden.

Den brasilianska jätteauktionen, där huvudrivalen Varian gick segrande ur striden tack vare lägre pris, har inte fått några negativa spridningseffekter i den allmänna prisbilden.

- Prisnivåerna i Brasilien har kommit tillbaka till normala nivåer. De har studsat tillbaka. Och utanför Brasilien har vi absolut inte sett några sådana prispresstrender alls, säger Elektas vd.

Att resultatet avvek ganska rejält från konsensus förklarar Tomas Puusepp med främst valutamotvind, den amerikanska medicinteknikskatten och färre leveranser av Gammakniven som är en högmarginalprodukt.

- Men vi upprepar ju våra prognoser för helåret. Och vi är helt i linje med våra egna förväntningar. Vi har inte någon annan syn än tidigare.

Elekta handlas ned cirka tre procent i öppningshandeln på Stockholmsbörsen på onsdagen.

Det möjligen något överraskande vd-bytet som offentliggjordes i höstas skapade en del omedelbara frågetecken bland större investerare.

- Det fanns en del som undrade om varför vi valde en extern rekrytering och en vd från en helt annan bransch och sen undrade de vad jag skulle ägna mig åt inom bolaget framöver. Men när vi förklarade detta så hade de förståelse för detta, kommenterar den avgående vd:n.

Niklas Savander, med bakgrund inom bland annat Nokia, tar över vd-posten på Elekta från och med maj nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125