23948sdkhjf

Förlängd överlevnad med cancervaccin

Göteborgsbolaget Immunicum rapporterar positiva resultat från studie i fas I/II.
Vaccinutvecklingsbolaget Immunicum redovisar resultat från sin fas I/II-studie med ett terapeutiskt vaccin som utvecklas mot olika cancerformer. I studien utvärderas vaccinets effekt som behandling av metastaserad njurcancer och totalt 12 patienter deltog. Enligt resultaten ses en förlängd överlevnadstid hos patienter med dålig prognos som behandlats med cancervaccinet Intuvax.

De tolv patienterna doserades med två intratumorala injektioner av vaccinet och därefter opererades den cancerdrabbade njuren bort enligt standardbehandling. Fem patienter kategoriserades med dålig prognos och placerades i en undergrupp och av dessa hade tre av patienterna en ovanligt svår cancerform, så kallad extensiv sarkomatoid tumöromvandling. Medianöverlevnaden hos dessa tre patienter ligger för närvarande på sex månader från diagnostillfället, vilket kan jämföras mot det väntade tre månader. Sett till hela gruppen av fem patienter med dålig prognos så ligger medianöverlevnaden för närvarande på åtta månader och har alltså redan passerat förväntad överlevnadstid.

- Tio av tolv patienter lever fortfarande och vi kommer att fortsätta följa dem. Men det som skett nu är att vi passerat förväntad medianöverlevnad på åtta månader med modern behandling för patienter med dålig prognos, säger Immunicums vd Jamal El-Mosleh.

Studien pågår fortfarande och slutresultat kommer att lämnas in till Läkemedelsverket under första kvartalet 2014. Några allvarliga biverkningar eller negativ inverkan på patienternas allmäntillstånd rapporterades inte från studien, något Jamal El-Mosleh är särskilt positiv till.

- Många av dagens tillgängliga terapier dras med allvarliga och obehagliga biverkningar som högt blodtryck, feber, diarre, hosta och mycket annat. Målet med vår behandling är dels att förlänga överlevnaden hos dessa patienter men också att patienterna ska kunna leva ett drägligt liv utan allvarliga biverkningar, säger han.

Immunicums vaccin utvärderas både mot levercancer och njurcancer och bolaget planerar att starta en ny större fas II-studie under nästa år. Än så länge fokuserar bolaget på att förlänga överlevnaden, men Jamal El-Mosleh påpekar att vaccinet teoretiskt skulle kunna bota patienter.

- Immunoterapier har potentialen att bota cancer, men det beror mycket på i vilket skede patienten är i då denne går in i behandling. Ju senare i sjukdomsförloppet desto svårare att behandla. Just nu fokuserar vi främst på att förlänga överlevnaden hos de patienter vars sjukdomsutveckling kommit så långt att cancern metastaserat och det är det vi kommer att göra i nästkommande studie också.

Immunicum, som i våras noterades på Stockholmsbörsens tillväxtslista First North, steg på börsen efter resultatet och nådde under torsdagshandeln en ny rekordnotering på 49:60 kronor aktien. Bolaget har under det senaste halvåret klättrat hisnande 340 procent och kursen har stigit runt 53 procent under de senaste tre månaderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078