23948sdkhjf

Life Science Sweden stoppar artikel

Efter tveksamheten om påstått uppköpsrykte kring svenska Medivir stoppas en artikel tills frågan är utredd.
I Veckans Affärers nätupplaga kunde man på fredagsmorgonen läsa en artikel med starten: “Ett nytt bedrägeri skakar Stockholmsbörsen. En påhittad analysfirma har vid två tillfällen de senaste dagarna lyckats lura såväl media som investerare genom att skicka ut falska analysnyheter som haft ordentlig kurspåverkan, kan Veckans Affärer avslöja.” I artikeln går Veckans Affärer till angrepp på nyhetstjänsten Nyhetsbyrån Direkt som enligt tidningen haft bristande källkritik.

Det aktuella analyshuset är franska Pharmium Securities och analysnyheterna som spridits i svenska medier handlar dels om Active Biotechs läkemedelskandidat laquinimod som ligger inne för granskning hos myndigheter i Europa, dels om ett uppköpsrykte kring svenska Medivir som bland annat Life Science Sweden lyft i sin nyhetsbevakning.

Nyhetsbyrån Direkt tillbakavisar påståendet och anger i en kommentar flera skäl till att analyshuset ska anses vara seriöst. Bland annat framhåller Nyhetsbyrån Direkt att Orexos vd Nikolaj Sörensen varit i kontakt med analyshuset samt att biotech-bolag som danska Genmab och Bavarian Nordic på sin hemsida anger Pharmium Securities som ett av de analyshus som bevakar bolagen.

Anklagelserna har nu nått börsövervakningen på Nasdaq OMX, som kommer att utreda frågan i samarbete med Finansinspektionen. Tills dess att frågan är helt utredd väljer Life Science Sweden att stoppa artikeln om uppköpsryktet kring Medivir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063