23948sdkhjf

Medivir får böter efter twitterläcka

De positiva resultat från en simeprevirstudie som läckte från en kongress i USA ger Medivir böter.
Medivir har brutit mot börsens regler för informationsgivning och ska därför betala ett vite på 384.000 kronor. Det har disciplinnämnden vid Stockholmsbörsen beslutet, enligt ett meddelande från Nasdaq OMX.

Bakgrunden är att data kring resultatet från en fas II-studie avseende en av Medivirs produkter läckte ut i början av mars i år.

"Informationen spreds genom att en deltagare vid en forskningskonferens i Atlanta, USA, som inleddes den 3 mars, tog ett foto av material från Medivir och publicerade detta på Twitter", skriver Nasdaq OMX.

Under förmiddagen den 4 mars steg kursen i Medivir och handeln i aktien stoppades. Handeln återupptogs samma dag efter att Medivir offentliggjort ett pressmeddelande.

De studiedata det var frågan om innehöll inte några uppseendeväckande resultat, varför Medivir, enligt disciplinnämnden, hade fog för att initialt göra bedömningen att det inte var fråga om kurspåverkande information.

"Dock medför det förhållande att sekretessbelagda uppgifter läcks och sprids via exempelvis Twitter att en dramatik och ett intresse för informationen skapas, som inte behöver ha någon rationell förankring i informationens sakinnehåll. I och med att informationen spreds på sådant sätt får den anses ha blivit av kurspåverkande natur", heter det vidare.

Medivir får även kritik för att pressmeddelandet den 4 mars dröjde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064