23948sdkhjf

Virusforskare får Scilifelabpris

Forskningsinstitutet delar i samarbete med tidskriften Science ut pris till unga forskare.
Det är första gången forskningsinstitutet Scilifelab och den vetenskapliga tidskriften Science delar ut Science and Scilifelab prize for young scientist. Priset tilldelas Daniel G. Streicker, USA, för sin forskning på virusinfektioner hos fladdermöss. Hans forskning visar hur smittsamma sjukdomar kan överföras mellan olika arter och hur patogener fungerar.

- Det här är en enormt viktig fråga eftersom vi vet att överföringen mellan arter är den vanligaste källan till nya smittsamma sjukdomar. Det är förvånande hur lite vi egentligen vet om hur patogener fungerar. Mitt arbete har visat på ett lätthanterligt system för att besvara några av de grundläggande frågorna om hur virus uppstår, säger Daniel Streicker.

Utmärkelsen kan ges till unga forskare runt om i världen som är i början av sin karriär. För att delta har forskare med tusen ord fått beskriva sin forskning i en uppsats och Daniel G. Streicker var den som kammade hem förstaplatsen.

Prissumman är på 25 000 amerikanska dollar, motsvarande 163 000 svenska kronor, och i samband med utmärkelsen publiceras Daniel G. Streickers uppsats "From persistence to cross-species emergence of a viral zoonosis" i Science.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094