23948sdkhjf

Blott Sverige svensk life science har

| Av Ingrid Helander | Tipsa redaktionen

LEDARE: Risken är att vi i väntan på nästa storhetstid för svensk Big Pharma glömmer bort att utvecklingen pågår här och nu, både med svenska och internationella förtecken.

”Sverige har inte längre några stora läkemedelsbolag”, ”Svensk life science hamnar på efterkälken.” Känns larmropen igen? Antalet anställda inom svensk life science-industri har utan tvekan, och som alla vet, minskat. Från att under toppen i mitten av 2000-talet ha sysselsatt cirka 45 300 personer hade år 2011 antalet anställda i sektorn minskat till cirka 41 700. Siffrorna är hämtade från Vinnovas rapport om den svenska life science-industrin. Astrazenecas landsflykt och Pharmacias uppstyckning har givetvis bidragit till nedgången och miljontals, för att inte säga miljardtals, kronor har investerats i att gjuta liv i svenska utvecklingsbolag som så många hoppas en dag ska ta över där de svenska storbolagen gick in i väggen.

Och visst vore det fantastiskt roligt att återigen se den svenska life science-fanan vaja över ett multinationellt läkemedelsbolag. Men är det verkligen det som ska vara målet? Är det till och med så att jakten på det svenska får oss att missa det som faktiskt betyder något: kompetens, utveckling, nya produkter, och inte minst, arbetstillfällen.

För ett par veckor sedan lyssnade jag på seminariet Bubbel och Debatt i Gamla Stan i Stockholm. Kvällens tema handlade om var nästa generation svenska life science-medarbetare ska få sin kompetensutveckling när de stora svenska bolagen är ett minne blott och de flesta mindre bolagen virtuella små enheter som plockar in den kompetens de behöver när de behöver den. En intressant fråga, absolut, men när den hade diskuterats i över en timme och ingen lösning mejslats fram kom den befriande frågan: måste all kompetens hämtas in i Sverige?

Ja, måste den det? Ibland får jag känslan att jakten på det svenska i life science-industrin förlamar snarare än förlöser. I detta nummer har vi tagit tempen på de globala läkemedelsbolagen som har verksamhet i Sverige. Totalt arbetar mer än 4 000 personer i de elva bolag med störst verksamhet i landet. Till stor del handlar det om marknadsbolag, men även om forskning och utveckling, tillverkning och kliniska prövningar. Men de utländska bolagen nämns sällan som en viktig del i svensk life science, och kanske borde vi utnyttja och värna dem lite mer. Utnyttja som i att hämta in den kunskap som finns innanför deras väggar och värna som i att analysera vilken roll de har i det svenska ekosystemet för life science.

Medan stat och regering ser till de svenska små- och medelstora life science-bolagen hörs sällan analysen vad som skulle hända om Pfizer, Merck eller Roche packade ihop och slog igen i Svedala.

Risken är att vi i väntan på nästa storhetstid för svensk Big Pharma glömmer bort att utvecklingen pågår här och nu, både med svenska och internationella förtecken.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Dansk CRO till Sverige

”Det finns inget konsultbolag som Klifo i Sverige”, säger svenska chefen.

Tar fram vägledning för att undvika nitrosaminer

Misstänks vara cancerframkallande – har hittats i olika läkemedel.

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Jobb & Karriär
Skyndar på utvecklingen av AI

Kejsarsnitt ger fel flora

Barn som blir förlösta med kejsarsnitt får fler resistenta sjukhusbakterier i normalfloran visar ny studie.

Ny vd på Vibrosense

Nyhetsbrev

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Arkiv

Alvedon återkallas – häftklammer funnen

Läkemedelsverket återkallar tre tillverkningssatser av stolpiller. Detta efter att en häftklammer hittats i medicinen.

Uppåt för life science – Medtech ökar mest

Efter tio års nedgång ökar antalet internationella patentansökningar inom life science. Medtech står för den största ökningen medan bioteknik går nedåt.

1

Missnöjd med budgeten

Diabetes vanligare hos vissa yrkesgrupper

HPV-vaccin till alla pojkar

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Cellavision köper bolag för 268 miljoner

Rapport: Svagare tillväxt för kemiindustrin

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

2

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Ny HR-direktör till Link

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Lättare att identifiera rätt biomarkör

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.138