23948sdkhjf

Bioarctic tar studie till Sverige

Efter lyckade fas I-resultat i USA gör bolaget en omfattande fas IIb-studie med 800 patienter.
Det svenska forskningsbolaget Bioarctic Neuroscience startar en klinisk fas IIb-studie med sin läkemedelskandidat BAN024 som utvecklas som behandling av Alzheimers sjukdom. Läkemedelskandidaten baserar på en humaniserad monoklonal antikropp och utvecklas genom ett samarbete mellan Bioarctic Neuroscience, forskare på Uppsala universitet och det japanska läkemedelsbolaget Eisai. Behandlingen är tänkt att ges till patienter som är tidigt i sjukdomsutvecklingen och för att avgöra status kommer patienterna att genomgå en PET-undersökning innan de inkluderas. Nu ska de sista bitarna på plats innan de första patienterna kan få behandling.

- Förhoppningen är att kunna behandla den första patienten redan under våren, alternativt efter sommaren, säger Bioarctic Neuroscience vd Pär Gellerfors.

Läkemedelsmolekylen utvärderades nyligen i en fas I-studie i USA där 80 patienter ingick. Resultaten visade en god säkerhetsprofil och i den aktuella studien ska totalt 800 patienter ingå.

- Det är en väldigt stor studie för att vara i fas II. Men vi gör en stor satsning på att få ett läkemedel mot Alzheimers godkänt och testar flera olika doser och behandlingstider och då krävs många patienter, berättar Pär Gellerfors.

Resultat från fas IIb-studien väntas till 2016/2017 och blir resultaten positiva kommer en fas III-studie startas. Data från både fas IIb-studien och fas III-studien är sedan tänkt att ligga till grund för en registreringsansökan.

Det är det japanska läkemedelsbolaget som står för notan för studien. Bolagen tecknade samarbetsavtal under 2007 genom vilket Eisai får globala rättigheter vid ett marknadsgodkännande. Rättigheterna för den nordiska marknaden behåller bolaget för sig själva.

Studien kommer att genomföras vid flera olika center i USA, Kanada och Europa. I Sverige är fyra sjukhus delaktiga i patientrekryteringen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska sjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Skåne.

- Målet med behandlingen är att bromsa sjukdomsförloppet i ett tidigt skede genom att oskadliggöra protofibriller, giftiga molekyler som är förstadier till de trådar sin finns i plack i hjärnan. Om allt går vägen kan ett läkemedel finnas på marknaden om fem-sex år, säger Lars Lannfelt, överläkare i geriatrik på Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063