23948sdkhjf

Halvlek för Nya Karolinska Sjukhuset

Mångmiljardbygget Nya Karolinska Sjukhuset ska om några år börja släppa in patienter. Men sjukhuset har redan fått kritik för att antalet vårdplatser är få i förhållande till pris.
Om två år ska de första patienterna släppas in i det Nya Karolinska Sjukhuset, eller NKS som det förkortas. Det nya toppmoderna sjukhuset håller på att byggas upp i anknytning till nuvarande Karolinska sjukhuset i Solna och planen är att erbjuda förstaklassig specialistvård nära city.

Sjukhusbygget har kritiserats för att vara kostsamt i förhållande till antalet vårdplatser med sin prislapp på omkring 15 miljarder kronor. Under tisdagen hölls en pressträff med anledning av att sjukhusbygget nått halvvägs och frågor om ekonomi, fokus och patientnytta dök upp.

- Ett modern sjukhus är den bästa basen för bra forskning. Vi håller på att bygga för den mest komplexa industrialiserade process som finns i dag. Vi gör inte samma yoghurt varje dag, vår process kräver hög utbildning och varje patient har unika behov. Tidigare kom patienten till sjukhuset och låg inne i en vecka för att personalen skulle ta reda på vad som var felet. Idag kommer patienten med i snitt två och en halv diagnos och behöver behandling ett par timmar innan det är dags att åka hem, svarade Martin Ingvar, professor i integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och anlitad för att berätta om de akademiska fördelarna med projektet, på frågan om varför antalet vårdplatser är så få.

Läs mer om hur sjukhuset ska upphandla innovationer, vad det nya sjukhuset ska fokusera på, och vad som händer med nuvarande Karolinska sjukhuset på Medtech Magazine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078