23948sdkhjf

4 100 nya anställda till Astrazeneca

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

Astrazeneca köper ut Bristol-Myers Squibb från den gemensamma diabetesportföljen och tar på sikt över personalen som arbetar med projekten.

I juli 2012 gick Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb ihop och köpte upp det amerikanska läkemedelsbolaget Amylin och tillhörande läkemedelsportfölj inom diabetes. Affären landade på 48,5 miljarder kronor, en nota som då delades på två. Men på torsdagsmorgonen kommunicerar Astrazeneca att man köper ut samarbetspartnern från portföljen.

I samma veva tar Astrazeneca över de drygt 4 100 anställda på Bristol-Myers Squibb som arbetar inom diabetesprojekten, bland annat de anställda som arbetar i Amylin. Pascal Soriot, vd och koncernchef på Astrazeneca, kommenterar beslutet:

- Tillsammans med Bristol-Myers Squibb har vi kommit fram till att en konsolidering av ägandet i diabetesportföljen skulle gynna båda företagen och ge oss en bättre möjlighet att kunna tillgodose behoven hos patienter med diabetes. Dagens tillkännagivande visar på Astrazenecas långsiktiga engagemang för diabetes, ett strategiskt område för oss och en viktig plattform för att åter nå tillväxt. Jag vill rikta ett varmt välkomnande till Bristol-Myers Squibbs anställda som kommer att ansluta sig till oss. Mina kollegor och jag ser fram emot att arbeta med dem.

Priset för att få tillgång till hela portföljen har styckats upp i flera betalningar. Initialt kommer Astrazeneca att betala 2,7 miljarder dollar, motsvarande 17,6 miljarder svenska kronor, till Bristol-Myers Squibb. Därefter tillkommer ersättningar i nivå med 1,4 miljarder dollar, motsvarande 9,1 miljarder svenska kronor, vid olika regulatoriska och marknadsrelaterade milstolpar. Utöver detta kan ersättningar i form av royalties tillkomma fram till år 2025 och även en ersättning på upp till 225 miljoner dollar, som motsvarar omkring 1,5 miljarder kronor, när vissa tillgångar har överförts.

Affären ger Astrazeneca globala patenträttigheter och rättigheter som rör utveckling, tillverkning och kommersialisering på den globala marknaden. Utöver utvecklingsprojekten ingår flera redan registrerade diabetesläkemedel såsom Onglyza, Kombiglyze XR, Komboglyze, dapagliflozin, Byetta, Bydureon, metreleptin och Symlin.

Köpet finansieras med befintliga kassaresurser och kortsiktiga kreditlösningar.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Neurovives studie har börjat

Små containrar levererar vaccin

Ny kunskap om nyfödda. ”Det var helt oväntat”.

Även mycket för tidigt födda barn bär på skydd mot virus i form av antikroppar överförda från mamman visar nya analyser. Resultaten var oväntade och bör förändra vårt sätt att se på infektionskänslighet hos nyfödda, enligt forskarna.

Alligators kandidat visar kraftfull effekt

Testar nytt läkemedel inför transplantation

Akademiska sjukhuset är först i landet med att utvärdera det nya läkemedlet som ska förhindra skador på njurar inför transplantation. Från och med februari i år erbjuds patienter behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Eurocine lägger inte ner

Nyhetsbrev

Cancerrisk kan spåras i blodet i förväg

Arkiv

Byggplanen i Helsingborg havererar

Nätrapportering av biverkningar igång

ISR startar produktion av cancerkandidat

Här är juryn för Stockholms innovationsstipendium 2019

Motivationsbrist behandlas i klinisk studie

“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”

Sjukvården behövs i kampen mot psykisk ohälsa, men inga konkreta förslag på hur människor ska få bättre hjälp, när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) talade hos Forum för Health policy.

1

Premiärbilderna på hälsoklustret i Mölndal

Så här ser de första husen i GoCo ut – Klustersatsningen för hälsa och innovation som blir Astrazenecas nya grannar.

Markör kan förutsäga överlevnad vid barnleukemi

En molekylär epigenetisk markör har betydelse för att redan vid diagnostillfället särskilja patienter med barnleukemi med hög respektive låg risk för återfall. Det visas i ny forskning vid Umeå universitet.

Ny vd till Pharm assist

Framgångsrikt med renoverade lungor

Blir ledamot av kunglig akademi

Nätverksdag: Patienterna måste in tidigt

Infektion under graviditet ökar risken för autism

Risken för autism och depression hos en person ökar om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en svensk jättestudie på närmare 1,8 miljoner barn.

Ska ha koll på etiken åt Lif

Bantningspillret kan vara livsfarligt

Alligator är i gång

Mäktigast i medtechvärlden 2019

Innovativ medicinteknik gör ingen nytta om den inte används i vården. Politik och organisationer kan göra vettig medicinteknik tillgänglig för alla patienter som behöver - eller inte. Vård bedrivs av patienter själva och av personal, men det är delvis andra som styr folkhälsoarbetet, prevention och den vård som faktiskt når människor. Här är de 100 som har mest makt och ansvar i medtech-världen 2019.

Neurovive tar in 28 miljoner

Alzheimerbolag till Nasdaq

Oasmia rekryterar vice vd

Prisas för avlyssning

Spago föreslår ny ordförande

Biovica flyttar upp

Hon ska styra Atos

Hansa närmare marknad

Kassan snart slut hos robotikbolaget

Ny skelettsjukdom hittad av KI-forskare

Ovanlig konkurs i Finland

Fertilitetsbolaget får ny ordförande

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152