23948sdkhjf

4 100 nya anställda till Astrazeneca

| Av Anna Sundström | Tipsa redaktionen

Astrazeneca köper ut Bristol-Myers Squibb från den gemensamma diabetesportföljen och tar på sikt över personalen som arbetar med projekten.

I juli 2012 gick Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb ihop och köpte upp det amerikanska läkemedelsbolaget Amylin och tillhörande läkemedelsportfölj inom diabetes. Affären landade på 48,5 miljarder kronor, en nota som då delades på två. Men på torsdagsmorgonen kommunicerar Astrazeneca att man köper ut samarbetspartnern från portföljen.

I samma veva tar Astrazeneca över de drygt 4 100 anställda på Bristol-Myers Squibb som arbetar inom diabetesprojekten, bland annat de anställda som arbetar i Amylin. Pascal Soriot, vd och koncernchef på Astrazeneca, kommenterar beslutet:

- Tillsammans med Bristol-Myers Squibb har vi kommit fram till att en konsolidering av ägandet i diabetesportföljen skulle gynna båda företagen och ge oss en bättre möjlighet att kunna tillgodose behoven hos patienter med diabetes. Dagens tillkännagivande visar på Astrazenecas långsiktiga engagemang för diabetes, ett strategiskt område för oss och en viktig plattform för att åter nå tillväxt. Jag vill rikta ett varmt välkomnande till Bristol-Myers Squibbs anställda som kommer att ansluta sig till oss. Mina kollegor och jag ser fram emot att arbeta med dem.

Priset för att få tillgång till hela portföljen har styckats upp i flera betalningar. Initialt kommer Astrazeneca att betala 2,7 miljarder dollar, motsvarande 17,6 miljarder svenska kronor, till Bristol-Myers Squibb. Därefter tillkommer ersättningar i nivå med 1,4 miljarder dollar, motsvarande 9,1 miljarder svenska kronor, vid olika regulatoriska och marknadsrelaterade milstolpar. Utöver detta kan ersättningar i form av royalties tillkomma fram till år 2025 och även en ersättning på upp till 225 miljoner dollar, som motsvarar omkring 1,5 miljarder kronor, när vissa tillgångar har överförts.

Affären ger Astrazeneca globala patenträttigheter och rättigheter som rör utveckling, tillverkning och kommersialisering på den globala marknaden. Utöver utvecklingsprojekten ingår flera redan registrerade diabetesläkemedel såsom Onglyza, Kombiglyze XR, Komboglyze, dapagliflozin, Byetta, Bydureon, metreleptin och Symlin.

Köpet finansieras med befintliga kassaresurser och kortsiktiga kreditlösningar.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.12