23948sdkhjf

4 100 nya anställda till Astrazeneca

Astrazeneca köper ut Bristol-Myers Squibb från den gemensamma diabetesportföljen och tar på sikt över personalen som arbetar med projekten.
I juli 2012 gick Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb ihop och köpte upp det amerikanska läkemedelsbolaget Amylin och tillhörande läkemedelsportfölj inom diabetes. Affären landade på 48,5 miljarder kronor, en nota som då delades på två. Men på torsdagsmorgonen kommunicerar Astrazeneca att man köper ut samarbetspartnern från portföljen.

I samma veva tar Astrazeneca över de drygt 4 100 anställda på Bristol-Myers Squibb som arbetar inom diabetesprojekten, bland annat de anställda som arbetar i Amylin. Pascal Soriot, vd och koncernchef på Astrazeneca, kommenterar beslutet:

- Tillsammans med Bristol-Myers Squibb har vi kommit fram till att en konsolidering av ägandet i diabetesportföljen skulle gynna båda företagen och ge oss en bättre möjlighet att kunna tillgodose behoven hos patienter med diabetes. Dagens tillkännagivande visar på Astrazenecas långsiktiga engagemang för diabetes, ett strategiskt område för oss och en viktig plattform för att åter nå tillväxt. Jag vill rikta ett varmt välkomnande till Bristol-Myers Squibbs anställda som kommer att ansluta sig till oss. Mina kollegor och jag ser fram emot att arbeta med dem.

Priset för att få tillgång till hela portföljen har styckats upp i flera betalningar. Initialt kommer Astrazeneca att betala 2,7 miljarder dollar, motsvarande 17,6 miljarder svenska kronor, till Bristol-Myers Squibb. Därefter tillkommer ersättningar i nivå med 1,4 miljarder dollar, motsvarande 9,1 miljarder svenska kronor, vid olika regulatoriska och marknadsrelaterade milstolpar. Utöver detta kan ersättningar i form av royalties tillkomma fram till år 2025 och även en ersättning på upp till 225 miljoner dollar, som motsvarar omkring 1,5 miljarder kronor, när vissa tillgångar har överförts.

Affären ger Astrazeneca globala patenträttigheter och rättigheter som rör utveckling, tillverkning och kommersialisering på den globala marknaden. Utöver utvecklingsprojekten ingår flera redan registrerade diabetesläkemedel såsom Onglyza, Kombiglyze XR, Komboglyze, dapagliflozin, Byetta, Bydureon, metreleptin och Symlin.

Köpet finansieras med befintliga kassaresurser och kortsiktiga kreditlösningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063