23948sdkhjf

Dubbelt positivt för ny behandling av havandeskapsförgiftning

Ett läkemedelsprojekt mot havandeskapsförgiftning var också verksamt mot njurskador. Nu jagar Lundabolaget bakom substansen en partner till utvecklingen av de parallella projekten.
Forskningsbolaget A1M Pharma som är baserat i Lund har tagit fram en läkemedelskandidat som ska behandla havandeskapsförgiftning och akuta njurskador. Havandeskapsförgiftning är en av de största orsakerna för graviditetsrelaterade dödsfall och drabbar över åtta miljoner kvinnor i världen varje år.

I en färsk studie visar bolaget att sjukdomen framgångsrikt kan hävas i dräktiga får genom att tillsätta proteinet alfa-1-mikroglobulin, A1M001. Proteinet produceras naturligt i levern vid oxidativ stress och reparerar skadad vävnad. Det motverkar också skador i njurar, blodkärl och moderkaka hos gravida kvinnor genom att sänka nivåerna av fritt fosterhemoglobin i blodet. Fosterhemoglobin har identifierats som orsaken till havandeskapsförgiftning då det orsakar skada på kärl och njurar när det läcker ut från moderkakan hos gravida kvinnor. Parallellt med forskningen arbetar A1M Pharma med att ta fram ett diagnostiskt test för havandeskapsförgiftning för sitt dotterbolag, Preelumina Diagnostics.

- Vårt fokus ligger i dagsläget på havandeskapsförgiftning och akuta njurskador, som båda har omfattande marknadspotential och saknar bra läkemedel, säger Tomas Eriksson, vd för A1M Pharma.

Då studier om havandeskapsförgiftning har funnit att A1M001 har uppvisat en njurskyddande funktion prioriterar A1M Pharma fortsatta kliniska studier inom njursjukdomar. Tomas Eriksson ser detta som en möjlighet att nå ut till en större marknad och öka verksamhetens kommersialiseringspotential.

- Över en längre tidsperiod kommer vi att initiera klinisk utveckling av A1M001 för behandling av havandeskapsförgiftning och akut njursjukdom och efter det utveckla terapier inom andra sjukdomsområden där A1M001 har potentiella applikationer. Som litet bolag är det dock viktigt att behålla fokus, säger Tomas Eriksson.

I dagsläget jobbar A1M Pharma för att etablera prekliniskt proof of concept och att hitta partners för företagets långsiktiga utveckling. Bolaget noterades på Aktietorget tidigt i år och har hittills finansierats genom privat kapital, men Tomas Eriksson anser nu att ett partnerskap kommer att vara nödvändigt för att finansiera den fortsatta utvecklingen av A1M001.

- I framtiden kommer finansiering att ske via tre källor: aktiemarknaden, intäkter från partners samt, så småningom, försäljning. Expansionen är beroende av hur framgångsrika våra utvecklingsprogram är vilket i sin tur ger oss möjlighet att säkra ytterligare finansiering, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063