23948sdkhjf

Testar ny behandling av svår PMS

Umeåbolaget Umecrine Mood är halvvägs igenom fas IIa-studie med sin läkemedelskandidat mot premenstruella besvär. Nu letar forskningsbolaget efter en partner till fortsatt utveckling av projektet.
Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Mood meddelade i mitten av december att patientrekryteringen till deras fas IIa-studie med läkemedelskandidaten UC1010 är slutförd. Målet med studien är att ta fram ett preparat för behandling av svåra premenstruella besvär, så kallad premenstruell dysforisk sjukdom, PMDS.

- Diagnosen ställs genom att svårigheten av kvinnornas symptom mäts på en skattningsskala genom att de dagligen får fylla i ett frågeformulär i en app i telefonen. Där svarar de på frågor om sina symptom och hur de påverkar deras livskvalitet. Metoden kallas daily record of severity of problems, DRSP. Besvären ska förekomma i ett cykliskt mönster, uppträda dagarna före menstruation och försvinna igen vid menstruation. Symptomen får inte orsakas av till exempel en psykisk sjukdom, säger Karin Ekberg, vd för Umecrine Mood.

Nu är studien i fas IIa där läkemedlets effekt testas i patienter för första gången. Studien är placebokontrollerad, dubbelblind och genomförs vid flera olika center. Ungefär hälften av patientgruppen på 120 patienter är i dagsläget färdigbehandlade i studien, de resterande kvinnorna befinner sig fortfarande i sin diagnosperiod för PMDS och förväntas att bli behandlade under de kommande månaderna.

Ungefär fem procent av av unga och medelålders kvinnor lider av premenstruella besvär som är så svåra att de anses lida av sjukdomen PMDS.

PMDS orsakas av att ett könshormon avger en nedbrytningsprodukt som påverkar hjärnans emotionella centrum och tidigare har det inte funnits någon tillgänglig behandling som är utvecklad specifikt för sjukdomen.

- Vi anser att läkemedlet har stor potential. Den tillgängliga behandlingen är för tillfället framför allt antidepressiva läkemedel vilka inte är primärt framtagna för PMDS och inte alltid är en effektiv behandlingsmetod. Många som lider av PMDS förstår inte att symptomen går att behandla eller har blivit feldiagnostiserade, säger Karin Ekberg.

Umecrine Mood är det första företaget som lyckats utveckla substanser som visat sig blockera nedbrytningsproduktens aktivitet hos friska försökspersoner. Karin Ekberg säger att man får räkna med att det kommer att ta fem år innan läkemedlet är framtaget och i dagsläget jagar Umecrine Mood efter en partner till utvecklingen av projektet.

- Målet är att intressera ett större läkemedelsbolag för att ta över fortsatt utveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109