23948sdkhjf

Hon vill redesigna prostatascreeningen

Ung forskare får stöd för att utveckla diagnostikmetoderna för prostatacancerpatienter.

Dagens diagnostikmetoder för att upptäcka prostatacancer, blodprovet PSA, är inte tillräckligt träffsäkert menar Sigrid Carlsson, forskare och läkare som nu får stöd för att utveckla metoden. Med hjälp av magnetkamera, att hitta nya biomarkörer och genetisk variation hoppas hon nu kunna kunna förbättra träffsäkerheten och dra ner på antalet onödiga behandlingar.


I veckan fick Sigrid Carlsson en miljon kronor i stipendium från AFA Försäkring för att forska på området. Hon är i dag verksam vid Harvard School of Public Health där hon studerar folkhälsovetenskap och forskar vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York. Sedan tidigare är hon utbildad läkare och doktorerade i urologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.


- Jag vill redesigna screeningen. Jag är övertygad om att vi kan dramatiskt minska de negativa konsekvenserna och öka livskvaliteten hos de män som löper risk att drabbas av prostatacancer, säger hon i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer att finansiera Sigrid Carlssons forskning vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center under en tvåårsperiod. Forskningen görs ock i samarbete med urologienheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063