23948sdkhjf

Lägger ner utredning av fransk bluffanalytiker

Uppköpsryktena kring Medivir innan jul var en bluff. Nu läggs åtalet mot den franska analytikerfirman bakom ryktena ner.
Den franska analytikerfirman Pharmium Securities meddelade i slutet av november att de såg det svenska läkemedelsbolaget Medivir som en rimlig uppköpskandidat. Ryktet fick bolagets aktie att stiga tillfälligt med sex procent. Analytikerfirman presenterade kort därpå också kursdrivande nyheter om svenska Active Biotech.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om den franska firmans spådomar, liksom Life Science Sweden. Men uppköpsryktena visade sig sakna substans och bland annat presenterade tidningen Veckans Affärer uppgifter som gjorde att firmans äkthet kunde ifrågasättas.

I samband med detta stoppade Life Science Sweden artikeln baserad på bolagets analys i väntan på mer information. Finansinspektionen inledde också en utredning av det möjliga bedrägeriet på Stockholmsbörsen och lämnade underlaget till Ekobrottsmyndigheten. Efterhand har uppgifterna klarnat och det visade sig att Pharmium Securities endast bestod av en person, fransmannen Fredric Gomez, som saknade tillstånd från den franska Finansinspektionen. I en intervju med di.se säger han att anklagelserna är falska och att han är kompetent.

- Jag får säga vad jag vill om bolagen, jag får vara positiv eller negativ, säger han till di.se.

I dag har Pharmium Securities stängt ner sin hemsida och Ekobrottsmyndigheten lägger ner sin undersökning.

- Ett av skälen är att Pharmium lämnade uppgifterna till media och inte till marknaden, säger Martin Tidén, Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare, till di.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063