23948sdkhjf

Novasaid flyttar forskning till Indien

Tecknar samarbetsavtal med indiska Cadila som tar över både utveckling och kostnader kopplade till Novasaids projekt inom inflammation och smärta.
Karolinska Developments portföljbolag Novasaid tecknar samarbetsavtal med det indiska läkemedelsbolaget Cadila Pharmaceuticals. Tillsammans ska bolagen utveckla läkemedelskandidater mot inflammation och smärta vid Cadilas anläggning i indiska Ahmedabad.

Novasaid är ett forskningsbolag som fokuserar på att hitta nya behandlingar av bland annat ledgångsreumatism. Bolagets forskning baserar på selektiv hämning av mikrosomalt prostaglandin E synthase-1, mPGES-1, ett enzym som spelar en viktig roll i processerna bakom inflammation och smärta.

- mPGES-1 utgör en viktig angreppspunkt i arbetet med att ta fram nya smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel. Förutom användning vid kroniska inflammatoriska tillstånd kan effektiva enzymhämmare även komma till nytta vid en lång rad andra sjukdomar förknippade med samtidig inflammation, till exempel åderförkalkning, stroke och cancer, säger Per-Johan Jakobsson, medgrundare samt styrelseledamot i Novasaid och docent vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Genom samarbetet tar Cadila över kostnaderna kopplade till den fortsatta utvecklingen av Novasaids läkemedelskandidater som i dag befinner sig i lead-optimeringsfas. Planen är att Cadila ska finansiera projekten fram till och med klinisk fas II.

- Samarbetet ger aktieägarna i Novasaid möjlighet att ta bolaget framåt med betydande resurser men utan ytterligare kostnader. Kombinationen av Cadilas expertis inom läkemedelsutveckling och Novasaids ledande vetenskapliga kunnande utgör en solid plattform för den fortsatta utvecklingen av dessa nya läkemedelskandidater. Under förutsättning att utvecklingen blir framgångsrik skapas möjligheter att ingå värdefulla kommersiella avtal på viktiga geografiska marknader som till exempel USA och Europa, vilket skulle gynna aktieägarna i Karolinska Development, säger Torbjörn Bjerke, vd för Karolinska Development.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065