23948sdkhjf

3D-bild ska hjälpa kirurger

Ny metod ger hopp om bot mot svårbehandlad levercancer.

Life Science Sweden har tidigare skrivit om Sectras visualiseringsbord, Sectra visualization table, som visar röntgenbilder i 3D. Nu utvecklas tekniken inom ett EU-projekt där bildinstrumentet ska kunna hjälpa kirurger att operera svåra fall av spridd levercancer.


Bildkvaliteten har förbättrats genom utrustning från som gör att levern syns klart och tydligt, tredimensionellt och tomografiskt. Det gör att kirurgen kan gå in med titthål och bränna bort den vävnad som är skadad utan att behöva skära delar av levern.


- Den största fördelen med ablation är att vi kan behandla patienter där botande behandling tidigare inte var möjlig, till exempel patienter med metastaser, säger Jacob Freedman, kirurg på Danderyds sjukhus.


Samarbete i bildanalysutveckling har hittills skett med ett tyskt företag, Mevis, samt ett schweiziskt företag som utvecklar kirurgisk datorstödd navigationshjälp, Cascination i Bern. I det här projektet, Camilis-projektet, som är EU-finansierat, ska Danderyds Sjukhus tillsammans med Universität Bern och Cascination i Bern, CMIV vid Linköpings universitet och företaget Sectra i Linköping, utveckla den avancerade datornavigerade tekniken för laparoskopisk leverablation.


Läs mer på Medtech Magazine

[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Visualiseringbord" heading="Visualiseringsbordet" number="1" open="yes"]

Virtuella patienter på framfart

Sectras virtuella hantering av röntgenbilder i 3D kan bli nästa stora svenska exportsuccé[/tboot_accordion_bootstrap_section]

[/tboot_accordion_bootstrap]
[tboot_accordion_bootstrap name="Table"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Table" heading="Så fungerar bordet" number="1" open="yes"]
Se våra filmer på Youtube
[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078