23948sdkhjf

När kommer life science-strategin?

Socialdemokraternas Ingela Nylund Watz ifrågasätter Lööfs life science-strategi i ett öppet brev till näringsministern.


Riksdagsledamot Ingela Nylund Watz (S) har lämnat in en interpellation till näringsminister Annie Lööf där hon ifrågasätter den life science-strategi som regeringen tidigare flaggat för. Mot bakgrund av det dalande antalet kliniska prövningar som görs i Sverige, företag som lägger ned och flyttar forskningsverksamheter och produktion utomlands ser Ingela Nylund Watz att ett krafttag behövs för att få den svenska life science-sektorn på fötter igen. “Sverige har mycket goda förutsättningar att fortsatt vara en nation i framkant av utvecklingen på Life Science-området. För att detta ska bli verklighet krävs dock kraftfulla åtgärder. Företrädare för branschen har enträget efterlyst en nationell samling kring sektorn på liknande sätt som skett i andra länder, men regeringen har inte svarat upp mot detta önskemål”, skriver Ingela Nylund Wats i interpellationen. En strategi för life science utlovades för första gången i mars 2012 av Annie Lööf under ett möte om innovation i Stockholmsregionen. Strategin skulle möjliggöra nya samarbeten mellan företag, industriforskningsinstitut, lärosäten och offentlig sektor, skapa en innovationsplattform inom life science för bättre samverkan mellan olika aktörer samt utveckla inkubatorkapaciteten i Stockholmsregionen. Men inget hänt, menar Ingela Nylund Watz. “Regeringen hävdar nu i stället att de olika initiativ som tagits och uppdrag som lämnats är fullt tillräckliga för att Sverige skall återta en ledande position inom life science. Detta är mycket allvarligt”, skriver hon i sin interpellation. Den formella frågan som Ingela Nylund Watz ställer till näringsministern är: Om, och i så fall när, anser regeringen det lämpligt att starta arbetet med en nationell strategi för life science? Ingela Nylund Watz lämnade in interpellationen till Annie Lööf den 21 januari och näringsministern har nu två veckor på sig att lämna ett svar. [tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"] [tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Innovationsstrategin" heading="Tidigare om Innovationsstrategin" number="1" open="yes"]
”Kalla det inte strategi”

Abstrakt, trevlig och utan mätbara mål. Så beskrivs Innovationsstrategin som efter två års förarbete såg dagens ljus i oktober. Nu sätter branschen hoppet till genomförandefasen och håller tummarna att den medför konkreta åtgärder.



Lööf: ”Som en kompass”

Innovationsstrategin som presenterades igår var inte så konkret som många hade hoppats, och life science finns inte med. Men det var inte heller meningen säger näringsminister Annie Lööf.



Kejsaren är naken. Tyvärr.

Efter två års arbete presenterar regeringen sin Innovationsstrategi. Men var är den? undrar Ingrid Heath.



Lööf presenterar innovationsstrategin

Regeringen satsar högt och lågt i innovationsstrategin, som ska få Sveriges innovationskraft på topp. I dag, torsdag, lades den fram.


[/tboot_accordion_bootstrap_section]


[/tboot_accordion_bootstrap]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063