23948sdkhjf

Patientens egna celler ska laga hjärtat

För ett par dagar sedan kom årets andra FDA-ok till stamceller mot hjärtsjukdom.

Efter nästan tio år av metodutveckling har ännu en klinisk studie med stamceller mot hjärtsjukdom fått grönt ljus i USA. Studien, som ska omfatta 240 patienter med svår kronisk hjärtsjukdom runt om i USA, är ett samarbete mellan Mayo Clinic i USA och det belgiska biotech-bolaget Cardio3.


Tekniken är baserad på adulta stamceller som tas från benmärg i patientens höft. Cellerna ställs om till hjärtceller utanför kroppen och injiceras sedan tillbaka in i patientens hjärta. Studien förväntas pågå under större delen av 2014.

Metoden har tidigare testats i EU och ska då ha givit en i genomsnitt 25-procentig förbättring i hjärtats förmåga att pumpa ut blod.


Men forskarna kan vänta sig styv konkurrens på terapiområdet, bara ett par veckor innan FDA-godkännandet för Mayo Clinics studie kom nyheten att bioteknikbolaget Capricor Therapeutics och storkoncernen Janssen Biotech tillsammans startar en stamcellsstudie för att bota hjärtsjukdom.

I det fallet kommer dock stamcellerna från donerad hjärtvävnad och expanderas i laboratorium med hjälp av en specialiserad process innan de införs direkt i patientens kransartär via en kateter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063