23948sdkhjf

Hansa rusar på studieresultat

Handeln tjuvstartade dock redan på fredagen.

Det First North-listade forskningsbolaget Hansa Medicals aktie var upp 40-50 procent till runt 18 kronor efter att vid lunchtid på måndagen ha aviserat vad bolaget betecknar som sin enskilt största framgång: en fas I-studie med läkemedelskandidaten Ides, som ska användas för att förhindra bortstötningsreaktioner vid njurtransplantationer.

- Resultaten från fas I-studien är mycket uppmuntrande och Hansa Medical kommer att under första kvartalet 2014 lämna in en ansökan till Läkemedelsverket om genomförande av en fas II-studie med Ides i transplantationspatienter, skriver Hansa Medical, och uppskattar marknadspotentialen till en miljard kronor per år enbart i USA och Europa.

Aktien steg dock redan före beskedet. I fredags med 30 procent till 12:50 kronor, och med lika många procent till kursen 17 kronor inför måndagens
pressmeddelande. Emanuel Björne, vd, säger sig inte känna till något informationsläckage när Nyhetsbyrån Direkt frågar, utan tror att uppgången är att hänföra till spekulation och framtidstro efter att Hansa Medicals styrelseordförande och storägare Bo Håkansson under förra veckan gav en företagspresentation präglad av optimism.

Denna presentation nämndes och länkades till i ett blogginlägg på Redeye i fredags morse.

- Vi har precis avslutat vår fas I-studie, sade Bo Håkansson under sin presentation, och fortsatte:

- Jag vet inte resultatet. Hade det hänt någon olycka hade jag vetat det och berättat det. Det har det inte gjort, sade han.

Bo Håkansson äger 42,7 procent av Hansa Medical, vars börsvärde för närvarande är 398 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.471