23948sdkhjf

Hårdare tag mot börsfiffel

EU skärper straffen för otillbörlig marknadspåverkan.

Europaparlamentet röstade på tisdagen med överväldigande majoritet för att EU ska skärpa straffen för grov otillbörlig marknadspåverkan. Med rösterna 618 mot 20 röstade parlamentet för att skärpa straffen.

För brott som insiderhandel, anstiftan till insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan ska maximistraffet minst vara fyra års fängelse. För röjande av insiderinformation ska maximistraffet minst vara två år.

- Dagens omröstning är ett stort steg som ger domstolarna i hela EU möjligheten att få stopp på marknadsmissbruk, sade den brittiska socialdemokraten Arlene McCarthy, parlamentets ansvariga, i ett uttalande.

- Liborskandalen är kanske inte den sista. Anklagelser om otillbörlig marknadspåverkan dyker nu upp inom marknaderna för olja, naturgas och valutor, fortsatte hon.

Direktivet harmoniserar också vad som betraktas som lagöverträdelser och hur sådana ska bestraffas. Otillbörlig marknadspåverkan kan till exempel vara att utföra en transaktion för att ge vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett finansiellt instrument.

Det kan också vara att tillhandahålla oriktiga eller vilseledande ingångsvärden med avsikt att manipulera beräkningen av ett referensvärde, som i skandalerna kring Libor- och Euribor-räntorna.

Enskilda EU-länder kan välja att ha strängare straff än EU-reglerna. EU:s finansministrar har redan godkänt lagstiftningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078