23948sdkhjf

Söker nya behandlingsmål genom öppen innovation

Tio läkemedelsbolag har tillsammans med amerikanska forskningsfinansiärer ingått ett nytt samarbete baserat på öppen innovation.
Nyligen gick tio läkemedelsföretag samman med det amerikanska finansieringsorganet National Institute of Health och flera stiftelser i en gemensam satsning mot att söka nya behandlingssätt mot svårbehandlade sjukdomar. Samarbetet, som går under projektnamnet Accelerating medicines partnership, AMP, går ut på att hitta nya sätt att diagnostisera och behandla sjukdomar som Alzheimers sjukdom, typ 2-diabetes och autoimmuna sjukdomar om lupus och reumatism.

I samarbetet ska forskarna söka efter biomarkörer för de olika sjukdomstyperna och på så vis hitta lämpliga behandlingsmål för nya innovativa läkemedel. Samarbetet finansieras med 230 miljoner amerikanska dollar, motsvarande omkring 1,5 miljard svenska kronor, under en femårsperiod. Data och analyser från forskningen ska sedan delas enligt principerna för öppen innovation.

- Patienter och deras vårdgivare litar på vetenskapen för att få bättre och snabbare sätt att upptäcka och behandla sjukdomar och förbättra sin livskvalitet. Just nu satsar vi en hel del pengar och tid på forskning med hög risk, samtidigt som patienterna och deras familjer väntar. Alla sektorer av biomedicinska företag är överens om att nya metoder i högsta grad behövs, kommenterar NIH-direktören Francis Collins, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till samarbetet är den stora felmarginalen inom läkemedelsutvecklingen och NIH argumenterar att det tar ett decennium att utveckla en substans till en läkemedelskandidat och att 95 procent av projekten fallerar under utvecklingsprocessen.

Från industrins sida deltar bland annat läkemedelskoncernen Pfizer, med svenske Mikael Dolsten i spetsen.

- Den här typen av nya samarbeten kommer bättre att nyttja styrkan i både industri och NIH för att säkerställa att vi på ett effektivare sätt tillämpar de vetenskapliga framstegen i nästa generations terapier för att ta itu med de akuta behoven för Alzheimers-, diabetes- och reumatismpatienter, säger Mikael Dolsten, global chef på forskning och utveckling på Pfizer.


[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="AMP" heading="Om Accelerating medicines partnership" number="1" open="yes"]

Deltagande i samarbetet från industrins sida är Abbvie, Biogen Idec, Bristol-Myers Squibb, Glaxosmithkline, Johnson and Johnson, Lilly, Merck, Pfizer, Sanofi och Takeda.

De organisationer som deltar är Alzheimers Association, American Diabetes Association, Lupus Foundation of America, Foundation for the NIH, Geoffrey Beene Foundation, branschorganisationen Phrma, Rheumatology Research Foundation och USA Against Alzheimers.

Från myndighetshåll deltar förutom NIH det amerikanska läkemedelsverket FDA.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11