23948sdkhjf

Satsar på modifierade antikroppar

Antikroppskonjugat är en av nästa generations antikroppstekniker. De kan användas för en målinriktad behandling, exempelvis vid cancer.
Humira, Tysabri, Herceptin, MabThera – listan på läkemedel som baseras på monoklonala antikroppar är lång och fortsätter växa. I dag satsar dock fler och fler företag och forskare på så kallade nästa generations antikroppstekniker. Syftet är att få tillgång till fler önskade egenskaper och på samma gång undvika de oönskade egenskaper som traditionella antikroppar kan ha.

Ett exempel är Medimmune, Astrazenecas enhet för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, som i oktober köpte upp det antikroppskonjugatutvecklande bioteknikföretaget Spirogen. På samma gång tecknades ett samarbetsavtal med schweiziska ADC Therapeutics. Avtalet säger att företagen ska dela på utgifter och intäkter som rör utvecklingen av två av ADC Therapeutics antikroppskonjugat i preklinisk fas.

– Antikroppskonjugat består av tre komponenter: ett läkemedel och en monoklonal antikropp samt en biodegraderbar länk som håller ihop de två delarna, berättar Michael Forer, vd på ADC Therapeutics.

De monoklonala antikropparna designas för att binda till specifika antigen på cellers yta. På så sätt får läkemedlen målsökande egenskaper. I ADC Therapeutics fall består det cytotoxiska läkemedlet av pyrrolobenzodiazepiner.

...

Läs mer på Labtech Magazine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078