23948sdkhjf

"Life Science 2013 – en sensationell comeback"

"Det fanns en hel del substans i den uppgång vi såg under året, kommenterar Redeyes analytiker Richard Goldman guldåret 2013."
Åren 2011 och 2012 var annus horribilis för svensk life science. Det är stora ord, men utifrån ett svenskt perspektiv är det svårt att överdriva det negativa nyhetsflödet som svepte över de främsta forskningsbolagen. Karo Bio, Diamyd, Active Biotech och Bioinvent levererade negativa besked i sina projekt, med konsekvens att aktiekurserna i vissa fall dök med 90 procent. Utöver detta överraskade nästan inga andra bolag positivt. Var det exceptionell otur att dessa bakslag presenterades inom en kort tidsrymd eller fanns det en gemensam förklaring som har med svensk forskning och bolagskultur att göra?

Diskussionerna gick varma och med facit i hand kan vi konstatera att sannolikhetsbedömningarna kanske generellt sett är för högt uppskruvade. Oavsett svar försvann investerarna från sektorn och bortsett från en handfull lidelsefulla altruister fick vi söka med ficklampa för att hitta nya. På andra sidan Atlanten började det dock hända saker under 2012. IPO-marknaden kom igång på allvar och kurserna steg brant till ganska höga marknadsvärden.

I Sverige såg man glaset halvfullt under 2013, ja rent av helfullt. De så kallade utbombade aktierna har fått nytt liv och har från lägsta nivåer i många fall stigit mellan 200 och 800 procent. Bolagen med misslyckade fas III-projekt har funnit projekt och exponerat slumrande tillgångar och med stor framgång levererat en räcka positiva industrisamarbeten och affärer. Det finns således en hel del substans i den uppgång vi såg under året. I slutet av 2013 såg vi också en del framgångsrika börsintroduktioner på de mindre listorna och nya hjältar har skapats i det svenska biotekniksamhället. Nästa krönika ska handla om börsintroduktioner. Vi kommer nämligen att se många sådana under det här året.

Richard Goldman, Head of Corporate Finance – Redeye
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063