23948sdkhjf

EMA vill se mer särläkemedel

Antalet godkända särläkemedel i EU har fördubblats de senaste två åren. Nu gör EMA riktade satsningar för att trenden ska fortsätta.

Antalet godkända särläkemedel i EU ökade från fyra stycken 2011, till elva stycken 2013 då särläkemedlen utgjorde nästan 14 procent av det totala antalet läkemedel som rekommenderades av EMA, det skriver nätupplagan av den brittiska tidningen Pharmaceutical field.


- Gemensamma insatser i form av vetenskaplig rådgivning från EMA:s kommitteer, kommittén för särläkemedel, COMP, kommittén för pediatrik, PDCO och den vetenskapliga kommittén, CHMP, till bolagen under utvecklandet av deras läkemedel har varit drivkraften bakom framgången, säger Bruno Sepodes, ordförande i COMP, till Pharmaceutical field.


EMA meddelar att de ska fortsätta att arbeta för att främja utvecklingen av särläkemedel i Europa. Bland annat uppmanar myndigheten läkemedelsbolagen att bättre utnyttja möjligheterna till parallell rådgivning kring risk-nytta, effektivitet och nytta för sjukdomstillståndet för läkemedlet, hos de HTA-organisationer som finns i respektive land. EMA meddelar också att det finns planer på att ytterligare sänka avgifterna för bolag som vill ansöka om marknadsgodkännande för särläkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079