23948sdkhjf

Ellen: “2013 ett förlorat år”

Fjolåret blev en besvikelse, säger bolagets tillförordnade vd som tog över då tidigare vd:n Monika Wallter hastigt lämnade bolaget.

För bioteknikföretaget Ellen, som erbjuder patenterade produkter med probiotika för kvinnors vaginala hälsa, blev 2013 ett förlorat år. Det skriver tillförordnade vd:n Ingrid Atteryd Heiman i bokslutsrapportens vd-ord.


Försäljningsvolymerna 2013 vek på grund av att några av bolagets distributörer justerade sina överlager. De totala intäkterna under året uppgick till 17,4 miljoner kronor, vilket uppgick till 23 miljoner kronor föregående år.


Intäkterna under fjärde kvartalet blev 2,2 miljoner, fjolårets motsvarande summa var 6,7 miljoner kronor, en minskning jämfört med föregående år främst beroende på lagerjustering hos flera distributörer bland annat i Frankrike samt den finansiella och politiska situationen i Mellanöstern.


Resultatet blev -6,1 miljoner kronor för helåret, vilket kan jämföras med resultatet från året dessförinnan som var -2,7 miljoner kronor, och -2,2 miljoner kronor för kvartalet, som samma kvartal året innan var -0,3 miljoner kronor.


Orderläget i början av 2014 visar på en uppåtgående trend jämfört med motsvarande period 2013 med bibehållen bruttomarginal, skriver bolaget.


Monica Wallter lämnade företaget som vd den 12 februari som en konsekvens av att styrelsen och hon hade olika syn på bolagets tillväxtstrategi och tillvägagångssätt för att nå lönsamhet.

"Ett omstruktureringsarbete har inletts med målsättning att öka fokus på bolagets större marknader bland annat Frankrike och Tyskland för att få bättre genomslag för produktportföljen. Ellen kommer också att prioritera att öka intäkterna från Ellens produkter med hjälp av det upparbetade distributörsnätverket", skriver Ingrid Atteryd Heiman.


Ellens aktie är listad på First North.


Ellen tappar vd
Kommer inte överens med styrelsen om bolagets tillväxtstrategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078