23948sdkhjf

Elekta tappar på rapport

Trots vinstvarning förra veckan reagerar aktiemarknaden negativt på dagens rapportsiffror.

Ytterligare en sportlovsmässigt lugn handelsdag tycks ligga i korten efter sex dagar av uppgångar på OMXS30. Elekta har under morgonen rapporterat resultat som var kända, men vd andas optimism avseende USA i sin intervju med Nyhetsbyrån Direkt.


Strålterapibolaget redovisar ett rörelseresultat på 260 miljoner kronor för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2013/2014. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 260 miljoner kronor, vilket var helt i linje med Elektas vinstvarning i fredags.

Omsättningen uppgick till 2 385 miljoner kronor. Här var 2 385 miljoner kronor väntat bland analytiker, vilket också var känt sedan tidigare.

Orderingången nådde 3 224 miljoner kronor. Väntat var här 3 224 miljoner, även det känt.

Vad som däremot inte var känt sedan tidigare var nettoresultatet: 147 miljoner kronor, mot väntade 160 miljoner kronor.


I och med Elektas vinstvarning och sänkta prognoser i fredags påverkas även medicinteknikbolagets kassagenerering och väntas nu uppgå till runt 50 procent under det brutna räkenskapsåret 2013/2014. Tidigare har Elekta bedömt att kassagenereringen skulle landa på cirka 60 procent. Det säger avgående vd Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

- Då vi har ändrat prognosen för helåret har även det lägre förväntade resultatet en påverkan på kassaflödet. Resultatet är att man nu hamnar runt 50 procent istället för tidigare 60 procent, kommenterar han.

I en ytterligare framåtblick uppger vd att ett genomsittligt riktmärke för kassagenereringen på cirka 70 procent framöver skulle kunna vara rimligt.

- Historiskt har vi ett genomsnitt runt 70 procent, men det har varierat mellan åren. Det historiska mönstret och nivåerna är rimliga även för framtiden, kommenterar Tomas Puusepp.

Efter att rapporten släpptes på torsdagsmorgonen har Elektas aktiekurs tappat drygt två procent. Aktien säljs i skrivande stund till runt 86 kronor aktien, vilket kan jämföras med en aktiekurs på drygt 88 kronor aktien då börsen öppnade på morgonen. Det största tappet gjorde bolaget vid vinstvarningen i fredags. Aktiekursen gick då från 99 kronor aktien till en lägstanivå på 88 kronor aktien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063