23948sdkhjf

Åkerman får gå från Läkemedelsverket

Christina Åkermans förordnande kommer inte att förlängas.
Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman kommer inte att få förlängt förordnande. I ett internt meddelande till myndighetens anställda meddelar Läkemedelsverkets HR-chef Tomas Ekvall att rekryteringsprocessen för nästa generaldirektör har påbörjats. Det rapporterar Svensk Farmacis nätupplaga.

Christina Åkerman tillträdde som generaldirektör under 2008 och fick ett förordnande som sträckte sig över en treårsperiod. Därefter har hennes förordnande förlängts med ytterligare tre år. Men i sommar då det är dags för en ny förlängning står det alltså klart att Socialdepartementet inte kommer att förlänga Christina Åkermans tid på myndigheten. Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund på Socialdepartementet, förklarar att beslutet om att inte förlänga Åkermans förordnande främst beror på att Socialdepartementet vill ha en långsiktig ledare av myndigheten.


- Det handlar om huruvida Christina Åkermans förordnande skulle förlängas eller inte och här har departementet resonerat att Åkerman nu har suttit i sex år. Då går det bara att förlänga i ytterligare tre år och Socialdepartementet vill nu ha en generaldirektör med längre perspektiv, säger han.


Behovet av den långsiktiga ledaren kommer till följd av att Läkemedelsverket sedan Christina Åkermans tillträde genomgått stora organisatoriska förändringar. Förändringarna har också medfört att Åkerman fått en hel del kritik för sitt ledarskap, men det har inget att göra med Socialdepartementets beslut menar Johan Ingarö.


- Leder man en stor organisation genom stora förändringar uppstår det alltid kritik. Hon fick ett tydligt förändringsmandat och har också använt det väldigt väl. Hon utnämndes inte för att upprätthålla någon status quo.

Nyligen gav Läkemedelsverket ut sin årsrapport där Christina Åkerman dels beskriver myndighetens förändringsarbete med start från 2008 som nu nått nästa fas i Läkemedelsverkets förändringsarbete. Fokus från och med 2014 blir att stabilisera verksamheten och effektivisera processerna, skriver hon i “Generaldirektören har ordet”. Att Christina Åkerman inte kommer att vara med i detta steg nämns inte i rapporten, men enligt Johan Ingerö ska hon vara informerad.


- Hon känner till det och vad jag förstår har hon informerat vissa av sina kollegor. Ett sådant beslut tas inte utan att generaldirektören meddelas.

Att Christina Åkerman inte får förlängt så nära inpå turbulensen kring förändringsarbetet är inget märkligt menar Johan Ingerö.

- Det är inte så konstigt egentligen. Som generaldirektör har man inte en anställning som andra utan ett förordnande på bestämd tid.


Christina Åkermans förordnande löper ut den 31 augusti och rekryteringsprocessen har alltså påbörjats. Nästa steg är för Socialdepartementet att ta fram en kvalifikationsprofil för vem man söker.


- Ett bärande argument har varit att utse en person som kan utses i år och finnas kvar under de kommande sex åren, säger Johan Ingerö.



[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Åkerman" heading="Läs också" number="1" open="yes"]


Åkerman bildar “GD-stab”
LEDARSKAP. Läkemedelsverkets generaldirektör formar ny grupp.

Förvånad över kritiken
-Vi har inte fått några som helst signaler som stämmer överens med kritiken i brevet, säger Läkemedelsverkets styrelseordförande om kritiken mot Christina Åkerman.

Läkemedelsverkets generaldirektör får hård kritik

UPPDATERAD. Anonyma brevskrivare vänder sig till verkets styrelse för att uppmärksamma dem på ”allvarliga missförhållanden”.

[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063