23948sdkhjf

Life Science-branschen krymper

Krympande FoU-organisationer, färre småbolag och ökat utländskt ägande är några av de trender som presenteras i Vinnovas nya branschrapport som släpps i dag.
Vinnovas rapport “Global trends with local effects” beskriver en life science-bransch som växer inom vissa segment men minskar inom de flesta. Läkemedelsindustrin är den del av branschen som tappat mest, i synnerhet i samband med Astrazenecas neddragningar de senaste åren. Medicinteknikbranschen har klarat sig bättre och det är också där tre av de fem branschsegment som vuxit de senaste åren hör hemma.Toppar statistiken gör informations- och kommunikationstekniksektorn där antalet anställda ökat med nästan 39 procent mellan 2009 och 2012.

- Det finns flera positiva exempel men de tenderar att drunkna i siffrorna efter Astrazenecas nedläggning, säger Anna Sandström, huvudförfattare till Vinnovas rapport.

Totalt sett var har anställda i life science-branschen minskat mellan 2009 och 2012. Olika branscher har drabbats olika hårt, till exempel har antalet anställda på företag inom FoU, konsultverksamhet och produktion minskat betydligt, från 31 776 anställda 2009 till 29 652 anställda 2012, medan antalet anställda inom försäljning och marknadsföring mer eller mindre stått stilla. Andra trender som lyfts i rapporten är till exempel att både antalet småföretag och antalet riskkapitalister som är beredda att satsa på projekt i tidig fas minskar.

- Det har successivt blivit svårare för tidiga projekt att få finansiering, säger Anna Sandström.

Rapporten visar också att fler och fler företag köps upp av utländska bolag. I dag verkar ungefär 61 procent av de anställda i life science-branschen i utlandsägda företag. Det har dock hittills inte inneburit att bolagen valt att lämna Sverige.

- Många företag har varit utlandsägda under en längre tidmen de har ändå fortsatt att satsa på sin verksamhet i Sverige, säger Anna Sandström.

Trots det menar Anna Sandström att det behövs fler nationella satsningar för att skapa en attraktiv miljö för de utlandsägda bolagen så att de väljer att stanna även i framtiden.

- Konkurrensen från andra länder hårdnar så vi behöver öka medvetenheten kring vad som är en gynnsam företagsmiljö för life science-branschen och jobba för att skapa rätt förutsättningar, säger hon.

Läs mer om vad Vinnova kommit fram till i sin rapport i nästa nummer av Life Science Sweden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062