23948sdkhjf

Medivir-grundare lämnar styrelsen

Efter ägarbråket: Medivirgrundaren lämnar styrelsen tillsammans med ordföranden. Istället föreslås nya styrelsemedlemmar, bland annat Astrazenecas förra Sverige-vd, till styrelsen.
Medivirs grundare och storägaren Bo Öberg finns inte med i det styrelseförslag som bolagets valberedning lagt fram inför stämman. Förslaget innefattar samtidigt ny styrelseordförande och tre nya ledamöter.

Tidigare i veckan rapporterade Dagens Industri att flera institutioner, däribland Afa Försäkring och Skandia Fonder, inte ville att Bo Öberg skulle sitta kvar i styrelsen . Motiveringen sades vara att han lägger sig för mycket i den operativa styrningen av bolaget.

Bo Öberg, som kontrollerar 1,7 procent av kapitalet och 8,3 procent av rösterna och som därmed är en av tre ägare med A-aktier, "har avböjt omval", heter det i ett pressmeddelande från Medivir. Bo Öberg ingick själv i valberedningen.


Medivirs styrelseordförande Göran Pettersson har också avböjt omval. Han ska enligt förslaget ersättas av Birgitta Stymne Göransson som redan sitter i styrelsen.


Även Rolf A Classon och Ingemar Kihlström har avböjt. Som nya ledamöter föreslås Anders Ekblom (tidigare vd för Astrazeneca i Sverige), Niklas Prager (bakgrund inom Merck och Pfizer) och Bertil Samuelsson (bakgrund inom Astrazeneca och Medivir).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11