23948sdkhjf

"En övergripande kraftsamling krävs"

"Första steget mot en gemensam kraftsamling är en gemensam vision och målbild om prioriteringar och strategi, en forsknings- och innovationsagenda", skriver Jenni Nordborg i sin krönika.
Vad krävs för att vårt ekosystem ska bli en stark plattform för framtiden, som attraherar internationellt ledande aktörer och där nya företag växer fram? Svaret är ofta bättre samverkan mellan hälso- och sjukvård och omsorg med näringsliv och akademi. Frågan är hur?

Vi har i Sverige världsledande tillgångar som, om vi kopplar ihop delarna, utgör värdefulla byggstenar i ett globalt attraktivt ekosystem. Men då måste vi våga prioritera och lita på varandra.

Små och medelstora företag är centrala, det är där tillväxten sker. Frågan om hur varierar med varje enskilt företags behov. Därför öppnar Vinnova upp insatser riktade direkt till små och medelstora företag. Oavsett typ av bolag eller utvecklingsbehov kan företag söka finansiering för det som är nytt och nyttigt. Inom hälsa kräver det ofta samarbete direkt med vård, omsorg och användare. Därför behövs ökad innovationsförmåga inom offentlig sektor, vilket också är av avgörande betydelse för kvaliteten i den svenska välfärden.

Vi möjliggör testbäddar inom vård och omsorg där företag och vårdverksamhet kan samarbeta för att utveckla nya lösningar. Vidare erbjuds stöd för att offentlig verksamhet ska kunna efterfråga, använda och sprida innovationer. För att möjliggöra bred implementering framöver finansieras utvecklingsprojekt för nya ersättningsmodeller som ska främja innovation.

Alla delar behövs, men för internationell attraktionskraft krävs en nationell kraftsamling kring visioner, mål och prioriteringar. Regeringen gör en långsiktig miljardsatsning på strategiska innovationsområden. Ansvariga myndigheter är Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Systemförändringar behövs för att de stora satsningar som görs inom life science med världsledande forskningsinfrastrukturer, institut och viktiga insatser som klinisk behandlingsforskning nära den praktiska sjukvården ska bli effektiva och tillgängliga.

Första steget mot en gemensam kraftsamling är en gemensam vision och målbild om prioriteringar och strategi, en forsknings- och innovationsagenda. För områden av stor vikt för Sverige etableras sedan, i hög konkurrens, strategiska innovationsprogram som med nya insatser och genom bättre samordning av existerande initiativ kan realisera de gemensamma målen.

Jag ser gärna att det etableras strategiska innovationsprogram kopplade till området hälsa i framtiden. Det är ett svenskt styrkeområde där det krävs nationell kraftsamling, förnyelse och samverkan för att möta samhällsutmaningar och global konkurrens.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063