23948sdkhjf

Medeca lanserar ny allergipenna

En längre adrenalinpenna ska ge bättre effekt hos personer med mer underhudsfett.
Dagens adrenalinpennor för att behandla anafylaktisk chock har en injektionsnål på cirka 16 millimeter. Det Uppsalabaserade medicinteknikbolaget Medeca lanserar nu en variant med en 25 millimeter lång nål. Den längre nålen ger enligt bolagets marknadschef Staffan Larsson en säkrare och mer effektiv behandling.

- I många fall når dagens pennor inte muskelvävnaden eftersom den utanpåliggande fettvävnaden är för tjock. Det gäller framförallt för barn och kvinnor, men också för män. Vid en allergisk chock handlar det om minuter och att inte nå full effekt kan vara förödande.

Den verksamma substansen i pennan är adrenalin och vid anafylaktisk chock, det vill säga en kraftig immunrespons på ett allergen, injiceras det i lårmuskeln för snabbt upptag och snabb effekt. Förutom den långa nålen har bolagets penna längre hållbarhet än de som finns på marknaden i dag som behöver bytas ut varje år.

- Vi har lyckats öka hållbarheten på adrenalinet så att det räcker med att byta ut pennan vartannat år, vilket är positivt ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, säger Staffan Larsson.

Pennan, som går under namnet Emerade, är bolagets första egenutvecklade produkt och har finansierats med privata medel. Det sex personer stora familjebolaget har dock varit verksamt inom allergiområdet i 22 år och har bland annat kvalsterskydd och produkter mot eksem i sin portfölj. Pennan har utvecklats ihop med samarbetspartnern Scandinavian Health Limited och finns i dag registrerad i Sverige, Tyskland och Storbritannien. Man siktar på att få den registrerad i resten av Europa under året och i Nordamerika inom två år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063