23948sdkhjf

Värme minskade risk för prostatacancer

Prostalund avslutar studie med 1 500 patienter och rapporterar positiva resultat.

Det Lundabaserade medicinteknikföretaget Prostalund redovisar positiva resultat från bolagets kliniska studie med prostatabehandlingen Coretherm. Studien, som innefattade 1 500 patienter, har nu avslutats.


Företagets värmebehandling finns redan på marknaden och används i vården vid behandlingar av förstorad prostata. I höstas startade bolaget en studie för att utvärdera produktens potentiellt skyddande effekt mot prostatacancer och det är den studien som nu visar positiva resultat.


- Vi är väldigt nöjda med resultaten från studien som visar att äldre patienter som behandlats med Coretherm har en klart signifikant minskad risk för att drabbas av prostatacancer, jämfört med normalbefolkningen. För yngre patienter finns också indikation på en minskad risk för prostatacancer som dock inte är statistiskt säkerställd ännu, säger Magnus Bolmsjö, vd på Prostalund, i ett pressmeddelande och fortsätter:


- Resultaten är så lovande att vi anser det vara näst intill oundvikligt att inte följa upp desamma i en större studie där man också kontrollerar fler faktorer och jämförelse med män som har godartad prostataförstoring.


Nästa planerade studie ska omfatta 10 000 patienter och syftar till att jämföra Prostalunds värmebehandling med kirurgiska ingrepp vid prostataförstoring. Företaget påpekar också att det finns planer att göra studier för att utvisa vilka mekanismer i värmebehandlingen som ger skydd mot prostatacancer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047